Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fizetniük kell a kórházaknak az EMMI ajándékáért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Október elején jelentette be Kásler Miklós Emberi Erőforrás miniszter, hogy 249 elektromos személyautót vásároltak kormánytámogatással a kórházaknak. A kórházi feladatok ellátásra vásárolt Volkswagen e-Golfok beszerzése már akkor is meglepte a kórházak vezetőit, mivel ők nem kértek gépkocsit a fenntartótól. A napokban kiderült: nem ingyen kapják ezeket.

Az októberi bejelentés szerint a személygépjárműveket vér és vérkészítmények szállítására, ügyintézésre, telephelyek közti közlekedésre és szakamberek soron kívüli szállítására használnák. A kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott a 90 intézmény közt kiosztandó e-Golf beszerzésére.

Akkor, ugyan csodálkoztak a tárca „ajándékán”, az intézmények vezetői nem ellenkeztek. A napokban azonban levelet kaptak, amiből megtudták, fizetniük kell majd az autók használatáért. Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) Kormányzati Gépjárműellátási Igazgatósága által elkészített használati megállapodási tervezet szerint, a következő öt évben az intézményeknek 54 ezer forintot kell fizetniük havonta, darabonként. Ezen felül, a 30 ezer kilométer után megtett kilométerek 34 forintba fognak kerülni.

Azért is furcsa ez a bejelentés, mivel az Államkincstár adatai szerint az egészségügy intézmények idén már így is rekord adósságot halmoztak fel, szeptember végén 58 milliárd forintnyi kifizetetlen számlával. A negyedévente befizetendő „autóbérleti díj” így csak extra költséget jelentene az amúgy is nagy nyomás alatt lévő, spórolásra intett intézményeknek.

A tárca közlése szerint a gépjárműveket darabonként 12 millió forint körüli összegért vásárolták, a piaci ár felett. Mivel az év végén érkezik ebből a típusból a legújabb modell, ezért a német autókereskedők is nagy engedményekkel próbálnak megszabadulni ettől a típustól; az angol piacon, az adók megfizetése után is 10 millió forint körül mozog a legutóbbi (2017-es) e-Golf ára.

 

(Népszava)

Címlapkép: A borítókép alapjául Thaler Tamas és a Vauxford, Wikimédia Commonsról származó képei szolgáltak.