Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén még biztos nem lesz Jakab Péter a Jobbik elnöke

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az EP-választás után jelentette be a Jobbik, hogy az őszi önkormányzati választásokat követően előrehozott tisztújító kongresszust tart, ahol megújulhat az elnökség is. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Sneider Tamás pártelnök nemrég bejelentette, nem indul újra az elnökségért, Jakab Péter frakcióvezető pedig úgy döntött, megpályázza az elnöki posztot.

Jakab azonban a jelöltségét egy alapszabály-módosításhoz kötötte, miszerint az újonnan megválasztandó Országos Elnökség mandátumát két és fél évre kell hosszabbítani, hogy az csak a 2022-es országgyűlési választások után járjon le. Ezt azonban nem támogatta a Jobbik Országos Választmánya, így Jakab visszalépett az elnökjelöltségtől.

A párt mai közleménye szerint ennek fényében a választmány felkérte az elnökséget, hogy vonja vissza a tisztújító kongresszus kiírását és töltse ki az eredeti, 2020 májusáig szóló mandátumát. Az elnökség elfogadta a kérést, így a Jobbik jövő év tavaszán tartja meg rendes tisztújító kongresszusát, vagyis legkorábban ekkor indulhat az elnöki posztért Jakab.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton