Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzatnak semmi köze a lakások tisztaságához – Jogsértő rendeleteket töröltek el a TASZ vizsgálata után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az önkormányzatok képesek olykor értelmetlen, bosszantó rendeletekkel nehezíteni a helyi közösségek életét: van például olyan település Magyarországon, ahol jogsértésnek számít, ha egy anya a homokozóban várat épít a gyermekével, és van olyan is, ahol a temetőben nem lehet padot kitenni, hogy valaki a szeretteinek sírjánál üldögélhessen.

Sok település önkormányzata viszont ennél is tovább merészkedik, és a magánlakások falai közt is szabályokat ír elő – derítette ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amikor tüzetesen megvizsgálta Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatainak közösségi együttélést szabályozó rendeleteit.

A szabályok legtöbbször a közterületekre, a környezet védelmére, a parkolásra, a hirdetések elhelyezésére, az állattartásra vagy az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkoznak,

ám számos önkormányzat a személyes szféránkba betolakodva a lakások tisztaságáról, rendszeres takarításáról is rendelkezik, sőt, a hozzá tartozó illemhely „rendszeres ürítését, tisztán tartását, fertőtlenítését” is előírja, ezzel jogot formálva arra, hogy az önkormányzat bárki lakásba benézhessen, és számon kérje a nappali vagy a WC tisztaságát.

A TASZ szerint a probléma gyökere az, hogy a törvény ugyan felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy rendeletben határozzák meg az együttélés szabályait, de ehhez nem ad kereteket.

A jogvédő szervezet úgy gondolja, hogy az otthonnak védettnek kellene lennie: a lakások belsejével, illetve a kert és az udvar rendezettségével, tisztán tartásával kapcsolatban nincs olyan közösségi érdek, ami okot adhat a magánélethez való jog korlátozására, ezért 5 megye 125 településén kezdeményezte a jogsértő önkormányzati rendeletek eltörlését – méghozzá sikeresen.

A szervezet fellépése nyomán a kormányhivatalok sok érvvel és szakmai szemponttal egyetértettek, a képviselő-testületek pedig a támadott rendelkezések jó részét hatályon kívül helyezték.

A vizsgálatot a TASZ a Szabálysértési Munkacsoport keretein belül indította, amelyben a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Utcajogász Egyesület közösen dolgozik egy igazságosabb szabálysértési rendszerért.

Az Utcajogász Egyesület az önkormányzati választások előtt monitorozta Budapest összes kerületének lakhatásról, szociális ellátásról és közösségi együttélési szabályairól szóló önkormányzati rendeletét, a végeredményt pedig a Büntető önkormányzatok című kötetben mutatta be. Ebből kiderül, a fővárosi önkormányzatok sok kerületben valóságos akadálypályává teszik a támogatások igénylését a rászorulók számára. A szervezet szerint ha a rendszer méltányos és átgondolt, akkor a rendeletek helyi szinten nagy segítséget nyújthatnak a lakosoknak, ellenkező esetben viszont jelentős akadályokat gördíthetnek eléjük.

És bár a Kúria több alkalommal is törvényellenesnek nyilvánított ilyen önkormányzati rendeleteket, ezek sajnos konkrét esetekre vonatkoznak, más önkormányzatok hasonló feltételrendszereire automatikusan nem vonatkoznak, vagyis minden esetet külön kell vizsgálni.