Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy múlt heti akciója után Bayer és Kocsis Máté elmélázott a fizikai erőszak alkalmazásán

Bayer Zsolt tegnapi, vasárnap esti HírTV-s műsorának egyik vendége Kocsis Máté, Józsefváros volt polgármestere, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője volt. Ahogyan azt a 444 kiszúrta, a Bayer-showban Hadházy Ákos képviselő előző heti akciója is felmerült témaként, ekkora Bayer arról kezdte faggatni vendégét,

az ilyesmit figyelve nem nehéz-e annyira elragadtatnia magát, hogy fizikai erőszakot alkalmazzon?

Majd hozzátte, hogy hála Istennek, hogy ő nem parlamenti képviselő, mert igencsak nehezen uralkodna magán.

Kocsis Máté erre azt válaszolta: Bayer kérdését nem provokatívnak, hanem inkább teljesen életszerűnek találja, „mert az életszerűség azt diktálná, hogy akkor ez következzen, amit mondasz.”

Saját bevallása szerint vannak visszatartó tényezők: mégiscsak a magyar országgyűlés épületében tartózkodnak ilyenkor, „a nemzet templomában”, amit lehet, hogy a velük szemben ülők nem tartanak tiszteletben, de ők igen. Emellett úgy gondolja, az ellenzék célja pont az, hogy fizikai erőszakot provokáljanak ki – ezt az elégtételt nem hajlandó megadni nekik.

„Azt az örömöt nem fogjuk nekik megadni, hogy itt tettlegesség legyen, bár vélhetően igény arra is volna a közösség részéről – előre jelzem, hogy ennek az elmaradására számítsanak” – mondta Kocsis.

Az említett részlet körülbelül a huszonegyedik perctől itt tekinthető meg:

Időközben a Fidesz kiadott egy sajtóközleményt is, amelyben Kocsis Máté azt írja: a műsorban ő nem a fizikai erőszak alkalmazásáról beszélt, hanem

„szerintem véget ért az a kor, amikor szótlanul és némán és tettek nélkül tűrjük azt, hogy a legdurvább gyalázkodások menjenek. A tettek alatt nem fizikai tetteket értek. Azt állítom, hogy az országgyűlési törvény fegyelmi szabályaira vonatkozó passzusokat durván szigorítani kell.”

„Azok a szerkesztőségek, amelyek fizikai erőszak kilátásba helyezéséről írnak, valótlanságot állítanak. Velük szemben pert indítok” – tette hozzá.

Arról, hogy Kocsis hogyan gondolkozik a parlamenti fegyelem szigorításáról, bővebben tegnap számoltunk be, az RTL információi szerint már folyamatban van egy ilyen törvénymódosítás kidolgozása.

Az eset, amelyhez kapcsolódóan Bayer és Kocsis elmélkedtek, múlt héten történt. A parlament ülésén Orbán Viktor első napirend előtti felszólalását zavarta meg Hadházy Ákos független képviselő; a szónoki pulpitus alá állva egy „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú transzparenst tartott fel.

Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala

A miniszterelnök először rá sem hederített a képviselőre, de egy ponton feladta nyugalmát és megpróbálta kirángatni Hadházy kezéből a táblát. A dolog úgy végződött, hogy Orbán az ülésterem másik végéből érkező fideszesektől kapott segítséget Hadházy leszerelésére, majd Kövér László házelnök felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy tartsák be a házszabályt.

Címlapkép: Kocsis Máté és Bayer Zsolt a Hír TV-ben