Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Velencei Bizottság vizsgálatot indított az ukrajnai nyelvtörvény miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ukrajnában vizsgálja a sokat vitatott nyelvtörvény gyakorlatát az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértőkből álló küldöttsége. A vizsgálódás után készülő jelentést várhatóan decemberben fogja elfogadni a független alkotmányjogászokból álló konzultatív testület.

A Velencei Bizottság az Európa Tanács (ET) mellett működő, alkotmányjogi véleményező testület. A szervezet 1990-ben jött létre, a közép- és kelet-európai rendszerváltások után, amikor azonnali alkotmányjogi tanácsokra volt szüksége a fiatal demokráciáknak.

A nyelvtörvényt, azaz „az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról” szóló törvényjavaslatot első olvasatban még tavaly októberben fogadta el az ukrán országgyűlés, és végül nyáron lépett életbe, immár az új ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij alatt. A törvény – melyhez több mint kétezer módosítót nyújtottak be – a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. A törvény szerint annak betartatását „nyelvellenőrök” ügyelik.

A törvényjavaslat ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A törvényjavaslat ellen a magyar kormány is tiltakozott, Szijjártó Péter külügyminiszter több ízben is elfogadhatatlannak nevezte a törvény tervezetét.

A törvényt az etnicista politikai elit szerint az ukrán nyelv megvédése és az orosz kulturális hatás háttérbe szorítása indokolja. Ukrajnában a Krím 2014-es annektálása előtt a lakosság kb. 30%-ának volt orosz az anyanyelve, a háborúval az orosz többségű területek nagy része de facto levált az országról.

A nyelvi törvénykezési hullám a 2013-14-es forradalommal kezdődött, a háború további indokokat szolgáltatott a diszkriminatív intézkedésekre. 2014 februárjában arról fogadtak el törvényt, hogy az ukrán az államigazgatás minden szintjén az egyetlen használható nyelv, ez azonban akkor nem lépett életbe. 2017-ben az alapfokú oktatásban megtiltották a nem ukrán nyelvű oktatást.

A velencei Bizottság szakértőit Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes fogadta pénteken, aki – az ukrán külügy szerint – hangsúlyozta a jogászcsoportnak, hogy a törvényt az ukrán alkotmánynak megfelelően fogadták el, külföldi országok tapasztalatai, valamint a Velencei Bizottság korábbi ajánlásai alapján.

(MTI)