Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A libanoni tüntetők élőláncot vontak az egész országon keresztül

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több tízezer demonstráló formált élőláncot Libanonban az általános tüntetések kirobbanásának tizedik napján. A szervezők az élőlánccal az újonnan erőre kapott nemzeti egység megteremtését akarták szimbolizálni.

A tüntetők Tripolitól Türoszig mintegy 170 kilométer hosszan kapaszkodtak össze, keresztül szelve a fővárost, Bejrútot is. A performansz eddig példa nélküli módon minden vallásfelekezetből vonzott be résztvevőket.

Korábban a Mérce is beszámolt a libanoni tüntetéshullámról.

Azután sem csökkent a teljes országot megállító tüntetéssorozat ereje Libanonban, hogy a miniszterelnök, Szaad Hariri részletes szociális reformprogrammal próbálta csillapítani a napokban a kedélyeket.

A Hariri-kormány a széleskörű blokádra és felháborodásokra reagálva visszavonta 2020-as költségvetésének megszorító adóit és intézkedéseit, és sokkal több szociális kiadást és a politikusok, miniszterek fizetésének csökkentését irányozta elő, mindezt pedig „reformcsomagnak” nevezve tárta hétfő reggel az ország közvéleménye elé.

Ez azonban minden jel szerint egyáltalán nem volt elég a kedélyek lecsillapításához. Múlt héten ugyanis a számos kulturális-vallási törésvonal mentén megosztott, sőt, több mint 2 millió szíriai menekültet is befogadó kis, közel-keleti államban 15 éve nem látott nagyságú, egységes tüntetéshullám tört ki a megszorító Hariri-csomag ellen.

Több százezren vonultak utcára a héten, miután a megszorító csomag részeként – kicsit a 2014-es magyar „netadó”-tervekhez hasonlóan – a kormány azon terve is kiszivárgott, hogy a WhatsApp telefonos csevegőprogram hanghívásait is megadóztatnák, mivel a kormány múlt heti terve szerint „nem fair”, hogy a hagyományos telefonhívásokkal szemben ez nem kerül semmibe jelenleg.

Ez volt az a szikra amely az évtizedek óta nélkülöző libanoni népet végül felgyújtotta, és nemcsak Bejrút, de a teljes, egyébként különböző politikai erők által megosztott országban utcai blokádokat eredményezett, pár nap után pedig már az irodák, iskolák is bezártak, az ország pedig most egy az egyben leállt.

Szombaton Londonban is demonstráltak a szigetország Libanoni Nagykövetsége előtt. A tüntetésre több százan gyűltek össze, zászlókat lobogtatva, és a kormányellenes tüntetőket éltető jelszavakat skandálva.

 

(The Guardian)
Címlapkép: RT.com, Twitter