Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novemberben újabb globális klímasztrájk figyelmeztet: alig néhány évünk maradt a klímaváltozás elleni harcra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Negyedik alkalommal szerveznek november 29-én a világ számos országában klímasztrájkot, hogy felhívják a társadalom és – ami talán még ennél is fontosabb – a döntéshozók figyelmét: alig néhány évünk maradt, hogy komoly lépéseket tegyünk, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek.

A Fridays For Future Magyarország ezúttal is utcára hívja a jövőnkért aggódókat idehaza – az aggodalomnak pedig lássuk be, van alapja. Miközben egyre vészjóslóbb hírek érkeznek a nagyvilágból a természeti katasztrófákkal, az állat- és növényfajok eltűnésével, a klímaváltozással és annak beláthatatlan következményeivel kapcsolatban, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy Magyarország megússza mindezt. Valójában nehezen lehetne aktuálisabb a klímasztrájk Magyarországon, amikor október vége felé közeledve folyamatosan melegrekordok dőlnek meg (23-án például 28,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat a Békés megyei Dombegyházán).

A sztrájk célja az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért. A klímasztrájkolók követelései a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak, akiknek komolyan kell végre venniük:

olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez (vagy legalábbis megfelelő kezeléséhez) minden perc számít, nem zsákmányolhatjuk ki korlátlanul a Földet.

„Csak együtt vagyunk képesek egy olyan gyökeres változást elérni, amire most életbevágóan nagy szükségünk van! Ezért mindenkit hívunk, hogy legyen mozgatórugója ennek a változásnak. Azzal, hogy kiáll az ügy fontossága mellett, hogy sarkalatos ponttá teszi az életmódjában a környezet- és természetvédelmet, hogy közösségi megoldásokat keres a környezeti válság mérsékléséért és a felkészülésért.”

– üzenik a szervezők.

Az előző, szeptember 27-ei volt Magyarország legnagyobb klímavédelmi tüntetése, amikoris több ezren vonultak végig Budapest utcáin, majd a Kossuth téren ébresztőórák hangjával jelezték: itt az ideje felébredni és cselekedni. Az akcióhoz Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szegeden és Nyíregyházán is csatlakoztak.

Ezúttal Budapesten kívül egyelőre csak Kecskeméten hirdették meg a klímasztrájkot, de minden bizonnyal még növekedni fog a csatlakozó magyar városok száma a következő hetekben.

Aki pedig nem szeretne tétlenül várni november 29-éig, péntekenként részt vehet a mozgalom szokásos heti klímatüntetésein, illetve egy tüntetési kisokos segítségével saját városában is szervezhet demonstrációkat.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton