Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

39 holttestet találtak Angliában egy konténerben, valószínűleg embercsempészet áldozatait

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai nap, vagyis október 23. szerdán, harminckilenc holttestet találtak Angliában, Essexben egy teherautó konténerében, akik valószínűleg menekültként próbáltak Nagy-Britanniába jutni, és embercsempészet áldozatai lettek.

A brit rendőrség közleménye szerint egy ipartelepen bukkantak a teherautóra, mely még 19-én lépte át a határt, és melynek huszonöt éves sofőrjét őrizetbe vették gyilkosság gyanújával. A rendőrségi szóvivő szerint

„ez egyértelműen egy tragédia, és egy nagyon szomorú nap az essexi rendőrségnek és a helyi közösségnek. Sok más társügynökséggel együtt fogunk dolgozni, hogy kiderítsük, mi vezetett ezekhez a halálokhoz.”

A nyomozás ezen korai szakaszában egyelőre nem sokat tudni a tragédiáról, a rendőrség sajtótájékoztatóját az alább nézhetitek meg:

 A jelenlegi információk szerint az egyik áldozat tizenéves, a többiek felnőttkorúak.

A teherautó szokatlan útvonalon jutott Angliába, Seamus Leheny, a Észak-Írország Teherszállítási Szövetségének a szakértője szerint

„elterjedt, hogy Doverben és Calais-ban szigorúbban veszik a biztonsági ellenőrzéseket, ezért egyszerűbbnek találhatták a bejövetelt Cherbourg és Roscoff között, Rosslare-en keresztül Dublin irányába. Ez hosszú kerülő, és egy plusz napot ad az úthoz.”

Habár Magyarországról nézve úgy tűnik, enyhült a menekültválság, továbbra is ezrek kénytelenek elhagyni otthonukat, és életveszélyes utakra vállalkozni, mivel még az is biztonságosabbnak tűnik, mint a lehetetlen élethelyzet ami miatt menekülniük kell.

Az embercsempészek pedig gátlástalanul kihasználják áldozataik elkeseredettségét, valamint hogy a célországok nem nyújtanak kellő segítséget a szükséget szenvedőknek, akik így illegális útvonalakat kénytelenek igénybe venni, és akár a Földközi-tengeren, az EU szárazföldi területein is halálukkal végződhet az út.

2015-ben, a menekültválság idején a magyar-osztrák határ közelében találtak egy hűtőkocsit, melynek rakterében 71 menekült fulladt meg, miután szellőzés nélkül szállították őket embercsempészek, a bolgár sofőrre és társaira, akik elmenekültek, miután észrevették hogy utasaik megfulladtak, életfogytiglani büntetést kért az ügyészség.

Címlapkép: BBC