Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életfogytiglant kért az ügyész a „halál hűtőkocsijának” csempészeire

Ez a cikk több mint 5 éves.

Életfogytiglant kért a tegnapi kecskemét büntetőtárgyaláson Schmidt Gábor ügyész arra a négy embercsempészre, akik 2015 augusztusában úgy szállítottak 71 menekültet az osztrák határig, hogy közben a hűtőkocsi rakterében tatózkodók mindannyian megfulladtak szellőztetés hiányában. Az ügyész kiemelte, a vádlottak az ügyben semmiféle megbánást nem tanúsítottak, sőt a vádakkal szemben „közömbösnek” mutatkoztak.

Miután – valószínűleg hosszú idővel a rendkívül fájdalmas fulladásos halál után – a bolgár sofőr észrevette, utasai már nem élnek, az autót az osztrák A4-es autópálya parndorfi pihenőjénél hagyta, és elmenekült.

Őt és a másik bolgár csempészt, akinek autójában menekült végül a szlovák rendőrség fogta el. Mivel az osztrák halottkém megállapítása szerint az áldozatok még Magyarországon meghalhattak, ezért az ügyet a kecskeméti bírósághoz utalták.

Schmidt az embercsempész banda vezetőjére, a sofőrre és az őt menekítő társára kért tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést, az ügy súlyosságára és a halálos áldozatok számára való tekintettel, a korai szabadonbocsátás lehetősége nélkül. Egy másik társuk, G. M. még a nyomozati szakaszban részletes tanúvallomást tett bűntársai ellen, így enyhítő körülmények figyelembe vételével rá 20 év börtönt kért az ügyész.

Az eljárás közel egy éve kezdődött el a Kecskeméti Törvényszéken, ahol a 160 oldalas vádirat felolvasását folytatta csütörtökön az ügyész. Elmondása szerint a banda 2015 júniusától a menekültválságot kihasználva, napi rendszerességgel csempészett embereket a szerb-magyar határról Ausztriába és Németországba. A csempészésért a vádlottak fejenként akár 3500 eurót (1 millió 115 ezer forintot) is elkértek a menekültektől.

Schmidt kiemelte, hogy éppen a pénzéhség, a kapzsiság késztette arra a vádlottakat, hogy minél több embert zsúfoljanak be autóikba, és ez volt a tragédia legfőbb oka is.

Az ügyész a kért ítélet indoklásában ma azt is újfent megemlítette, hogy a banda vezetőjének külön utasítására akkor is folytatták útjukat az autóval, amikor az áldozatok már a teherautó falán dörömböltek.

A vádlottak tagadták, hogy bűnösek lennének gyilkosság vádjában, de Schmidt többször kiemelte mai vádbeszédében, hogy tetteik előrelátható következményei „teljesen világosak” kellettek hogy legyenek számukra.

Az esettel kapcsolatban összesen 14 vádemelés történt. A parndorfi „halálautó” tragédiájában összesen 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek vesztette életét.

Az ügyben elsőfokú ítélethirdetés június 14-én várható.

(Der Standard, MTI // Címoldali kép: A Kecskeméti Törvényszék épülete, Fotó: tothsandor92, Wikipédia)