Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újraszámolás után is változatlan az eredmény Kőbányán és Újpesten is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogyan a Ferencváros, Józsefváros, vagy Újpest esetében, úgy a fideszes polgármester által megnyert de köztestületében ellenzéki többséggel szembenéző Kőbányán is a szavazatok újraszámolását kezdeményezték a fővárosi választási bizottságnál, három körzetben. Ugyanakkor, mint ahogyan az előző esetekben, a választási bizottság itt is helybenhagyta az elsőfokú határozatokat, így nem történt változás abban sem, hogy

Budapest 10. kerületének fideszes polgármestere, Kovács Róbert, az elkövetkezendő öt évben ellenzéki többséggel kell, hogy vezesse a városrészt.

A három, FVB által meghozott határozatból kiderül, hogy két kérdéses önkormányzati választókörzet (1-es és 6-os EVK) a Fidesz vesztes jelöltjei támadtak meg, az 5. egyéni választókerületben a momentumos Huszti András eredményét egy ismeretlen nevű választópolgár és a nagyobbik kormánypárt is vitatta.

A kérdéses választópolgár panasza szerint, miután megtudta, hogy Huszti kerületében csupán egyetlen szavazattal nyert, eszébe jutott, hogy nem volt pecsét az egyéni képviselőjelölti szavazólapján.

Huszti András, az esettel kapcsolatban Facebook-oldalán reagált is, azt a kérdést feltéve:

„Hogy lehet az, hogy véletlenül pont csak az egyéni képviselői szavazólapon volt feltehetőleg ez a hiányosság?”


Az FVB problémája ezzel, és az egyébként általánosságban megfogalmazott fideszes panaszokkal az volt, hogy miközben súlyos állításokat tettek (érvénytelen szavazatok beszámolása, stb.), konkrét bizonyítékokkal, szavazóköri jegyzőkönyvekkel szolgálni nem tudtak, mégis a legszigorúbb eljárást, az eredmény megsemmisítését kérelmezték, ezt azonban általánosan vett nyilatkozatok alapján nem tudták megtenni.

Az FVB-hez hasonlóan Stemler Diána, a 6-os körzet megválasztott, ugyancsak momentumos, képviselője is megjegyezte:

„fideszes ellenfelem, Szilágyi-Sándor András lelkész úr nyújtott be. A dokumentumban azzal indokolta, hogy a szavazatok újraszámlálását kéri, hogy a szavazókörök egyikében sem kezelték a törvénynek megfelelően az érvényes és az érvénytelen szavazatokat. Ennek alátámasztására jegyzőkönyvi bizonyítékot nem csatolt, ezért alapos indok hiányában nem számolták újra az eredményeket.”

Az FVB tegnap döntött a ferencvárosi, 1. kerületi, újpesti és józsefvárosi újraszámolási kérelmek ügyében is, és a kőbányaihoz hasonlóan mindenhol azt állapította meg a bizottság, hogy a főként Fidesz (és néhány esetben választópolgárok, vagy a Munkáspárt) által leadott felülvizsgálati kérelmek nem megalapozottak, és nincsenek kellőképpen megindokolva sem.

Ilyenformán tegnap Baranyi Krisztina ferencvárosi, V. Naszályi Márta várkerületi és belbudai, valamint Pikó András józsefvárosi, ellenzéki polgármesterségét, valamint az összes vitatott önkormányzati képviselői helyet is megerősítették, másodfokon.

V. Naszályi Márta esetében az újraszámlálás még neki talált egy plusz szavazatot, de a többi kifogásnál sem adott a bizottság szerint semmi alkalmat arra, hogy újraszámolást, vagy az eredmény megsemmisítését kelljen kérni.

Az is ma derült ki, hogy Újpesten másodfokon, jogerősen is elismerték Déri Tibor momentumos polgármester győzelmét, miután az FVB ott sem talált semmi, megalapozott okot a panaszokban.

Pikó András józsefvárosi polgármester Facebookos beszámolója szerint pedig ma náluk az átadás-átvétel is megtörtént, és ellenfele, a fideszes Sára Botond jócskán megkésve bár, de még gratulált is Pikónak a győzelemhez.

Címlapkép: Mérce