Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánymédiában kritizálta a sajtó parlamenti korlátozását a Pesti Srácok főszerkesztője

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Kövér László házelnök úr, aki egyébként szerintem a nemzet gerince […] ugye mától bevezetett egy parlamenti a szabályt az újságírókra vonatkozóan, aminek értelmében egy két évszázados, nagyon szép hagyomány, a parlamenti tudósítások műfaja gyakorlatilag ellehetetlenült.”

– ezekkel a szavakkal kritizálta az új, parlamenti tudósításról hozott szabályokat Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, az amúgy szinte mindig, mindenben kormányhű Hír TV-s beszélgetőműsorban, a Sajtóklubban tegnap.

Miután a főszerkesztő leírta az új szabályozás lényegét, amelynek az tűnik, hogy újságírók csak olyan részén tartózkodhatnak jogszerűen az Országháznak, ahol politikusok nincsenek, ehhez hozzáfűzte, „nem látja értelmét” a korlátozásnak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az Országgyűlésben tegnap lejátszódó, tumultuózus jelenetek, amelyek során Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő Orbán Viktor miniszterelnök beszámolóját nagy, fehér táblákkal zavarta meg, éppen azt bizonyítják, hogy

„nem a parlamenti szabályokat betartó, tisztességes újságíróktól, hanem ezektől a vadállatoktól kell félteni a parlament méltóságát és működését.”

Huth szavait végül a Hír TV két másik vendége, Szentesi Zöldi László és Bayer Zsolt kormányhű publicisták is kritizálták, ők inkább Kövér Lászlóval értettek most is egyet.

Szentesi Zöldi például kifejtette azt a véleményét, hogy az újságírók „folyamatosan visszaéltek” a politikusok türelmével a parlamentben. Erre Huth úgy válaszolt, hogy aki a szabályokat megszegi, azt szerinte „ki kell tiltani”, de a többieket nem érdemes szerinte „büntetni.”

Bencsik András, a Demokrata hetilap ugyancsak orbánista főszerkesztője pedig azzal próbálta finomítani Huth kritikáját, hogy 2022-ig „harc kezdődik Magyarországért”, ebben pedig a kitiltás Bencsik szerint fontos eszköz lehet.

Még tegnap megírtuk, hogy Kövér László házelnöki rendelkezése október 21-től nemcsak az Országház, de a Képviselői Irodaház területén is súlyosan korlátozta a tudósítók, újságírók szabad mozgását, utóbbi helyszínen olyannyira, hogy az valójában a magyar sajtótörténelemben is példátlan.

A rendelkezés szerint ugyanis:

„Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”

Október 21-én, tehát tegnap a rendelkezés már érvénybe is lépett, és az aulában valóban megjelent egy, a sajtó munkatársait zsebkendőnyi területre összezsúfoló szalagkordon:

Fotó: Korózs Lajos, Facebook

Mint arról már korábban is írtunk, az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés az alábbiak szerint módosult:

  • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk.
  • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni.
  • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai.
  • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések
    résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja.
  • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani.
  • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol.
  • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
  • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania.
  • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni.
Címlapkép: Fotó: Hír TV, Facebook