Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Barcelona égő barikádokkal hálálta meg a függetlenségpárti vezetők bebörtönzését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Zavargások törtek ki Barcelonában, miután összesen csaknem 100 év börtönt osztott ki a spanyol Legfelső Bíróság a katalán függetlenségpárti vezetőknek. Az eseményeket többek között ezen a csatornán lehet élőben követni:

Valamint ezen is:

A katalán egészségügyi szolgálatok jelentése szerint 131 ember sérült meg, többeket kórházba kellett szállítani, egy embernek pedig kilőtték a fél szemét, vélhetőleg gumi- vagy szivacslövedékkel. Előbbi lövedéktípust a spanyol, utóbbit a katalán rendőrség vetette be, miután mindkét szervezetet bevetették a lakosság megfékezésére.

Az immár második napja tartó tüntetések keretében a tiltakozók igyekeznek megbénítani a repülőtér forgalmát, és több forgalmas autópályát, valamint csomópontot is lezártak.

Kedd este Barcelona területén égő barikádot is felállítottak, valamint a város több pontján gyújtottak tüzeket a függetlenségpárti vezetők bebörtönzése ellen tiltakozók.

Az élő videók tanúsága szerint a hatóságok este tíz körül még nem igazán tudtak mit kezdeni a városszerte égő tüzekkel, és a nap folyamán becslésük szerint nagyjából 40.000 ember tüntetett a bírósági ítélet ellen, akik a katalán zászlók tömege mellett többek között olyan transzparenseket vittek magukkal, melyek szerint Spanyolország egy fasiszta állam.

Quim Torra, Katalónia jelenleg regnáló elnöke kijelentette,

„Soha nem fogjuk feladni a harcot a jogért, hogy saját magunk dönthessünk a sorsunkról. A szándék, hogy ismét meggátoljanak minket ebben, de mi újra megtesszük, mert népszavazást tartani nem bűncselekmény”,

a tüntetők pedig megszálló erőknek nevezték a rendőrséget.

Oriol Junqueras, a katalán önkormányzat volt alelnöke szerint, akit 13 év börtönre ítéltek,

„[a tüntetők] soha nem adják fel, mivel a börtön és az emigráció erősebbé tett minket. Bizonyos vagyok benne, hogy ezt a konfliktust a szavazóurnáknál kell megoldani… meggyőződésünk, hogy egy szavazás előbb-utóbb elkerülhetetlen.”

A tüntetések azután kezdődtek, hogy hétfőn a legfelsőbb bíróság ítéletet hozott a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás idején hatalmon lévő függetlenségpárti vezetők ügyében.

Junqueras mellett 12 évre ítéltek három képviselőt, akiket hozzá hasonlóan hűtlen kezeléssel és zendüléssel vádoltak, egy képviselőt 11,5, kettőt 10,5, két, azóta a választásokon is elindult civil  pedig 9 év börtönre ítéltek, további három vezetőt pedig 1 év 8 hónapra eltiltották köztisztség viselésétől, illetve pénzbüntetésben részesültek.

Cikkünket a témában ezen a linken olvashatjátok.

via El País / Catalan News / Telegraph / WP