Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1000 szavazót keresnek a szocialisták Soroksáron

Ez a cikk több mint 4 éves.

Körülbelül 1000 ember kérhette az adatai titkosítását Soroksáron, mivel valójában nem életvitelszerűen tartózkodnak a bejelentett lakcímükön, ezáltal választási csalást követnek el – közölte egy mai sajtótájékoztatón Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja.

A XXIII. kerületi választási névsorban olyan anomáliákat fedeztek fel, amelyek rávilágíthatnak a választási csalás egyik módszerére. A szocialisták megvizsgálták Budapest összes kerületében, hogy a kerületi választópolgárok közül hányan kérik a választási irodától, hogy az ne adhassa ki az adataikat kampánycélra, tehát az ellenzéki polgármesterjelöltek számára sem.

Ez az adat kerületenként átlagosan 1,2 és 1,6 százalék között mozgott, viszont Soroksáron ez az adat kiugróan magas 5,6 százalék.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy öt évvel ezelőtt is volt Soroksáron egy hasonló ügy, amikor a negyven ágyas soroksári Viktória panzióba jelentkezett át körülbelül 1000 ember pár hónapon belül, leginkább román és szlovák nemzetiségűek. Most hasonló gyanús adatokat találtak a soroksári névjegyzékben.

Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő felidézte a korábbi évek választási nehézségeit is, mint például az átláthatatlan és bizonytalan választási informatikai rendszer, kamupártok vagy a szavazatvásárlások és a szavazók átszállítása más választási körzetekbe.

Annak érdekében, hogy idén megfékezzék a hasonló visszaéléseket az ellenzék létrehozott egy alternatív szavazatszámláló rendszert. Az urnazárások után az ellenzéki szavazóköri delegáltak elküldik a körzeti delegációnak a jegyzőkönyvek másolatát, mindezekkel az informatikai adatrögzítéssel való visszaéléseket kívánják elkerülni.

A választás körüli gyanús események közül felidézték még ezen felül a Záhony és környékén előforduló gyanús átjelentkezéseket is, ahol egy 50 négyzetméteres lakásban 150-200 embert is bejelentettek és szót ejtettek még arról is, hogy több kamujelölt is az utolsó pillanatban gyűjtötte össze az ajánlásokat, mely véleményük szerint fizikailag megvalósíthatatlan.

A szocialisták ezek után nyomatékosan megkérték a kerületi jegyzőket, hogy vizsgálják ki az adatbázisaikat és ahol irreális adatokat találnak ott járjanak utána az ügynek.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: