Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Világszerte több mint 700 klímatüntetőt vettek őrizetbe a rendőrök két nap alatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Globális polgári engedetlenségi akciókba kezdett a klímaváltozás megfékezéséért küzdő Extinction Rebellion (XR) tegnap. A kedden is folytatódó demonstrációk több nyugat-európai nagyvárosban köztereket foglaltak el, az aktivisták a londoni közlekedésügyi tárca ajtajához ragasztózták magukat, és hasonlóképp jártak el a belügyminisztérium előtt álló teherautóval is.

A mozgalom közlése szerint világszerte több mint hatvan városban került sor valamilyen megmozdulásra került sor az akciósorozat keretén belül, tegnap reggel óta pedig több mint 700 aktivistát vett őrizetbe a rendőrség.

Az XR honlapján közzétett információk alapján a tiltakozók három követelést fogalmaztak meg:

  1. Az igazság kimondása: a kormányzatoknak ki kell mondaniuk az igazságot azáltal, hogy klíma- és ökológiai válsághelyzetet jelentenek be, illetve együttműködnek minden intézménnyel a a probléma sürgősségének tudatosítása érdekében.
  2. Azonnali cselekvés: a kormányzatoknak azonnal fel kell lépniük a biodiverzitás védelmében, valamint a karbonsemlegesség 2025-ös megvalósulása érdekében.
  3. Az intézményes politikán túli szereplők bevonása érdekében a kormányzatok működjenek együtt klímavédelmi és ökológiai igazságosságért dolgozó állampolgári gyűlésekkel.

Londonban a tüntetők tegnap több utcát és hidat lezártak a törvényhozásnak otthont adó Westminsterben, a rendőrség válaszképp 319 aktivistát vett őrizetbe. A mozgalom arra kérte az őrizetbe vett aktivistáit, hogy ne fizessék ki az óvadékot és így terheljék túl a forrásmegvonások és a közelgő brexit-határidő miatt is túlterhelt rendőrségi infrastruktúrát.

Kedd délután közel 30 ezer klímatüntető vonult végig a brit fővároson.

Párizsban már a hétvégén is zajlottak demonstrációk, az XR a sárga mellényes mozgalommal közösen elfoglalta az Italie 2 plázát, a kapitalizmus túlkapásaira hívva fel a figyelmet. Hétfőn és kedden pedig a Place du Châtelet teret és az oda vezető hidat foglalták el több százan.

Berlin központját háromezer tiltakozó foglalta el tegnap, a rendőrség az éjszaka során megpróbálta őket eltávolítani, de kedd délelőttre csupán a Potsdamer Platz-ról szorították ki az aktivistákat, a Großer Stern továbbra is lezárva maradt. Németországból nem érkezett hír letartóztatásokról.

Tiltakozókat vettek őrizetbe Ausztráliában is, New Yorkban pedig hétfőn a legendás Wall Street-i bikát öntötték le művérrel a tiltakozók.

Az XR Magyarországon is aktív már hosszú ideje, az elmúlt időszakban is több akciót szerveztek, legutóbb vasárnap a Budai Váralagút tetejére húzták ki a Lázadás Nyilatkozatát, melyben így fogalmaztak:

„Illiberális kormányunk semmibe veszi a demokrácia alapelveit, és közös érdekünket háttérbe helyezi saját rövid távú haszna és magánnyeresége érdekében!

Ha a kormány és a törvény nem biztosítja a megfelelő védelmet, a polgárok jólétét és a nemzet jövőjét, a polgároknak jogukban áll jogorvoslatot keresni, hogy helyreállíthassák a törvényes polgári demokráciát, valamint biztosíthassák a katasztrófa elkerüléséhez és a jövő védelmében szükséges megoldásokat. Ez nem csak jogunk, hanem lázadásunk szent kötelessége is!

(…)

Megtagadjuk, hogy egy haldokló bolygót hagyjunk örökségül a jövő nemzedékek számára azáltal, hogy nem cselekszünk azonnal.

Békésen, de elszánt szeretettel a szívünkben cselekszünk. Az élet nevében.”

Emellett az XR Magyarország szinte heti rendszerességgel tartott klímasztrájkot, illetve több figyelemfelkeltő akciót is, amelyben például a húsipar vagy épp a ruhaipar káros környezeti hatásaira hívták fel a figyelmet.

(Mérce / Climate Home News / BBC)