Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták tartottak divatbemutatót, hogy szembesüljünk a ruhaipar káros működésével

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután világszerte 117 országban, több mint 2500 településen hirdettek pénteken klímasztrájkot, a nemzetközi klímamozgalom keretében egészen szeptember 27-ig, vasárnap az egyik szervező, az Extinction Rebellion aktivistái újabb akciót tartottak, hogy felhívják a figyelmet az emberi társadalom működésének szerepére a klímaváltozásban.

Az akció közelebbi célja az volt, hogy felhívják a figyelmet

„a divatipar és a fast fashion [olcsón, nagy mennyiségben előállított és nem kifejezetten tartós, de divatos ruházkodás -a szerk.] környzetpusztító hatásaira és embereket kizsákmányoló tevékenységére”

– mivel, ahogy közleményükben írják

„A divatipar korunk egyik legszennyezőbb iparága. A szemtelenül olcsó és hatalmas mennyiségű ruházati cikk a környezet és a dolgozók kizsákmányolásával készül. A fast fashion egyetlen célja, hogy igényt támasszon a vásárlásra, és hogy minél többet költsünk náluk.”

A Bojkott Fast Fashion elnevezésű akció keretében aktivisták rögtönöztek egy „divatbemutatót”, amely görbe tükröt állított a modern ruházati ipar működése elé. A felvonuló modellek táskáikon az iparág által okozott károkról szóló adatokat tártak a nyilvánosság elé.

kép: Extinction Rebellion/Nyitray Dani

A „bemutató” végül ruhadarabok földre hajításával végződött, ami a fogyasztás gyorsulását, és a szükségtelen mértékű iparcikk előállítását volt hivatott szimbolizálni.

Az Extinction Rebellion (XR) egy nemzetközi mozgalom, amely alig egy év alatt, futótűzként terjedve szerveződött meg. A mára több, mint 50 országban működő mozgalom a döntéshozókat és a felelősöket polgári engedetlenségi akciókkal igyekszik rábírni arra, hogy vegyék komolyan a klímaváltozást, és azonnal cselekedjenek a bolygó megmentése érdekében.

A mozgalomról hosszabb írás jelent meg nemrég a Mércén, Bors Hulesch, a mozgalom aktivistájának tollából.

Címlapkép: kép: Extinction Rebellion/Nyitray Dani