Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Behaltak, mégis túlélték a tüntetők a Moszkva téren a globális klímahét budapesti kezdőeseményét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken az Extinction Rebellion és a Fridays for Future magyar szárnyainak szervezésében uszkve százan haltak be a budapesti Széll Kálmán téren, hogy így hívják fel a figyelmet a kihalás veszélyére, valamint tiltakozzanak a jelenlegi öngyilkos rendszer ellen, melyben élünk. Az eseményről élőben közvetített a Mérce, a felvételt itt tudjátok visszanézni:

Az eseményt, mely egyúttal a szeptember 27-ig tartó globális klímahét budapesti nyitórendezvénye is, az ENSZ hétfői klímacsúcsa előtti hétvégére időzítették, mely a szervezők véleménye szerint

„újabb lehetőség, hogy végre érdemi döntések szülessenek, mielőtt mindannyiunknak késő”.

Világszerte 117 országban, több mint 2500 településen hirdettek pénteken klímasztrájkot, a nemzetközi mozgalom keretében, ennek megfelelően a budapesti rendezvényen is hallható volt angol nyelvű skandálás – és jelen megmozdulás valószínűleg globális szinten az eddigi legnagyobb.

A szervezők felszólításának megfelelően a résztvevők különböző, kreatív transzparenseket hoztak magukkal:

Volt, akinek meglátása szerint a bolygó egyenesen lángokban áll:

A tüntetők a megmozdulás során javarészt skandálással foglalták el magukat, a fél hét és hat negyven közötti tíz percet kivéve, ekkor ugyanis a kihalásra utalva behaltak, vagyis

vezényszóra lefeküdtek a földre, miután egy fehér, vegyvédelminek tűnő kezeslábasba öltöztetett aktivistát leöntöttek két vödör vörös folyadékkal, mielőtt a földre rogyott.

A mintegy száz halott körül többen megálltak bámészkodni, volt, aki be is merészkedett a tér tömegsírrá változott részére hogy megszemlélje a mészárlás eredményét, a polgárháborús körülményeket idéző performanszt fotósok hada igyekezett minél drámaibban megörökíteni (ennek eredménye a cikk tetején is látható).

Később, miután tíz percen keresztül feküdtek, a holtak vezényszóra skandálni kezdtek, majd a rendezvény szónokának hívására felkeltek örök álmukból, hogy összehangolva folytassák a rendszerszintű környezetrombolás elleni tiltakozásukat.

A klímahét során jövő péntekig nap mint nap várhatók rendezvények, a menetrend a következő (emotikonok a szervezőktől):

09.20. PÉNTEK
☠ 18:00 Klímahétnyitó Behalás | Climate Week Kickoff Die-In

09.21. SZOMBAT
⚫ 14:00 Klímatemetés | Climate Funeral
🔥 17:00 Lángol az amazonasi esőerdő: miért érint ez minket?

09.22. VASÁRNAP
👗14:00 Bojkott Fast Fashion | Boycott Fast Fashion

09.23. HÉTFŐ
👣 18:00 Mélyadaptáció – hajtóerő vagy tévút?

09.24. KEDD
🏡 18:00 Kisközösségek lehetőségei a kapitalista világrend meghaladásában
📖 19:00 Mélyadaptáció – olvasókör

09.25. SZERDA
👥 18:00 Szolidáris gazdaság: válasz az ökológiai-társadalmi válságra?

09.26. CSÜTÖRTÖK
⚡ 18:30 Klímapara – hogyan éljük túl, hogy lehet, hogy nem éljük túl?

09.27. PÉNTEK
🌍 10:00 III. Globális klímasztrájk – Budapest

09.28. SZOMBAT
Ismerd meg az Extinction Rebelliont és a Fridays for Future-t!

Az ENSZ hétvégén kezdődő, majd hétfőn az országok vezetőinek konferenciájával záródó klímacsúcsán ezúttal a főtitkári iránymutatás a korábbiaknál komolyabban koncentrál a valós cselekvésre az egyes államok részéről. A világszervezet jelenlegi álláspontja szerint immár nem elegendőek a korábban tett vállalások, hanem a tudományos konszenzussal összhangban radikális, rendszerszintű változásra van szükség, hogy az elkövetkezendő évtizedekben a mai tüntetésen látott performansz ne váljon valóra.

A klímahét több rendezvényéről olvashattok, láthattok beszámolókat az elkövetkező héten a Mércén, valamint Facebook oldalunkon.

A klímaváltozásra, mint korunk és a jövő meghatározó társadalmi problémájára kiemelt figyelmet fordít a Mérce. Vonatkozó cikkeinket itt olvashatjátok.

Kiemelt kép: Mérce fotó