Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az év cinikus mondata Borkaié: Utazásomat nem közpénzből finanszíroztam

Mint ahogy mi is megírtuk, Borkai Zsolt ma egy videót rakott ki, amely szerint megbánta azt, ami az Adria jachton történt, elnézést kér családjától és mindenkitől. Ebben a videóban hangzik el a cikk címében szereplő mondat:

Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam.

Ami nyilvánvalóan pont azért cinikus, mert igaz. Ellenben senki sem állította az ellenkezőjét. A Borkairól képeket és videókat kirakó blog ugyanis azt állította, hogy az utazásokat egy gyanús ügylet hasznából finanszírozták, nem közpénzből. Tehát Borkai igazat mond: nem használt fel közpénzt, ennél sokkal súlyosabbak a vádak, amiket viszont nem tagadott.

A blog egy offshore ügyletre hivatkozik a pénz forrásaként, bár konkrét bizonyítékkal nem tudja alátámasztani, hogy a pénz innen származna az utazásokra. De az biztos, hogy ilyen ügylet tényleg megvalósult. 2012-ben a HVG számolt be róla:

„A győriek fizetik egy olyan ingatlan mellett álló földút aszfaltozását és közművesítését, amelynek nagy részét az önkormányzat ügyvédjének segítségével szerezte meg egy offshore-hátterű cég és aztán jelentős haszonnal adta tovább. Szinte biztos, hogy ott épül majd fel az Audi logisztikai központja. A városháza a 175 millió forintos útfelújítását részben lakossági érdekkel magyarázza, pedig alig van rajta forgalom” – írta akkor a lap.

Végül az Audi logisztikai központja ezen a telken is épült fel. Tehát az az állítás, amely szerint Borkai Zsolt nem használt fel közpénzt, tök lényegtelen: csak egy olyan vádat tagad le, amit senki nem állított. Viszont azt a vádat nem tagadja, hogy köze lenne korrupciós pénzekhez, és ebből fizette volna az utazását. Ez a vád pedig nagyobb, mintha az lett volna az állítás, hogy Borkai ezt az utazást közpénzből finanszírozta.

Pontosan ezért cinikus a Fidesz állítása is, hogy

az ügy Borkai Zsolt magánéletének része, ezért azt nem kommentáljuk

Ezek a kommentárok pedig két dologra mutatnak rá jól. Egyrészt, hogy bár a kábítószer-gyanú, a lányok, az intim jelenetek, a jacht nélkül ez az ügy nem repült volna ilyen magasra, ahogy a kispesti szocialisták ügye se, a lényeg a korrupciógyanú.

Másrészt a történet arra mutat rá, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem teszi a dolgát, és ez akár kínos helyzeteket is okozhat. A Borkai kapcsán felhozott ügyről 7 éve tud mindenki az országban, anno a DK feljelentést is tett, mégse derült ki, hogy ki járt jól a földek átjátszásával, az önkormányzati beépítéssel és az audis vásárlással. Ha a magyar hatóságok tették volna a dolgukat, akkor tudnánk, Borkai ártatlan-e az ügyben vagy sem. Most viszont egy titkos informátor blogjának információi alapján döntheti el mindenki, kinek ad igazat. Ez pedig valójában senkinek sem jó.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd