Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az év cinikus mondata Borkaié: Utazásomat nem közpénzből finanszíroztam

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint ahogy mi is megírtuk, Borkai Zsolt ma egy videót rakott ki, amely szerint megbánta azt, ami az Adria jachton történt, elnézést kér családjától és mindenkitől. Ebben a videóban hangzik el a cikk címében szereplő mondat:

Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam.

Ami nyilvánvalóan pont azért cinikus, mert igaz. Ellenben senki sem állította az ellenkezőjét. A Borkairól képeket és videókat kirakó blog ugyanis azt állította, hogy az utazásokat egy gyanús ügylet hasznából finanszírozták, nem közpénzből. Tehát Borkai igazat mond: nem használt fel közpénzt, ennél sokkal súlyosabbak a vádak, amiket viszont nem tagadott.

A blog egy offshore ügyletre hivatkozik a pénz forrásaként, bár konkrét bizonyítékkal nem tudja alátámasztani, hogy a pénz innen származna az utazásokra. De az biztos, hogy ilyen ügylet tényleg megvalósult. 2012-ben a HVG számolt be róla:

„A győriek fizetik egy olyan ingatlan mellett álló földút aszfaltozását és közművesítését, amelynek nagy részét az önkormányzat ügyvédjének segítségével szerezte meg egy offshore-hátterű cég és aztán jelentős haszonnal adta tovább. Szinte biztos, hogy ott épül majd fel az Audi logisztikai központja. A városháza a 175 millió forintos útfelújítását részben lakossági érdekkel magyarázza, pedig alig van rajta forgalom” – írta akkor a lap.

Végül az Audi logisztikai központja ezen a telken is épült fel. Tehát az az állítás, amely szerint Borkai Zsolt nem használt fel közpénzt, tök lényegtelen: csak egy olyan vádat tagad le, amit senki nem állított. Viszont azt a vádat nem tagadja, hogy köze lenne korrupciós pénzekhez, és ebből fizette volna az utazását. Ez a vád pedig nagyobb, mintha az lett volna az állítás, hogy Borkai ezt az utazást közpénzből finanszírozta.

Pontosan ezért cinikus a Fidesz állítása is, hogy

az ügy Borkai Zsolt magánéletének része, ezért azt nem kommentáljuk

Ezek a kommentárok pedig két dologra mutatnak rá jól. Egyrészt, hogy bár a kábítószer-gyanú, a lányok, az intim jelenetek, a jacht nélkül ez az ügy nem repült volna ilyen magasra, ahogy a kispesti szocialisták ügye se, a lényeg a korrupciógyanú.

Másrészt a történet arra mutat rá, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem teszi a dolgát, és ez akár kínos helyzeteket is okozhat. A Borkai kapcsán felhozott ügyről 7 éve tud mindenki az országban, anno a DK feljelentést is tett, mégse derült ki, hogy ki járt jól a földek átjátszásával, az önkormányzati beépítéssel és az audis vásárlással. Ha a magyar hatóságok tették volna a dolgukat, akkor tudnánk, Borkai ártatlan-e az ügyben vagy sem. Most viszont egy titkos informátor blogjának információi alapján döntheti el mindenki, kinek ad igazat. Ez pedig valójában senkinek sem jó.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd