Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék alternatív szavazatszámlálási rendszert állít fel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartott hétfőn Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor, amin bejelentették, hogy az ellenzék „alternatív szavazatszámlálási rendszert” fog alkalmazni az önkormányzati választáson Budapesten, és erre buzdítják a fővároson kívüli kampánycsapatokat is.

Az alternatív rendszer annyit takar, hogy miután 13-án elkészülnek a választási jegyzőkönyvek és a választási bizottság tagjai aláírták őket, az ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságban másolatot készít róluk és elküldi a körzeti delegációnak, ahol az abban található adatokat egy nem nyilvános adatbázisba feltöltik és újraszámlálják a szavazatokat. Karácsony hangsúlyozta, hogy erre a jogszabályokban van lehetőség, semmilyen törvénybe nem ütközik a jegyzőkönyvek lemásolása. Az „alternatív eredményeket” – ahogy Karácsony fogalmazott – nyilvánosságra hozzák, amint ez törvényileg lehetséges.

„Azt szeretnénk, és őszintén reméljük, hogy ez is lesz a vége, hogy amikor megjelennek a hivatalos eredmények és a mi alternatív eredményeink, akkor a kettő között nem lesz különbség”

– jelentette ki Karácsony, aki szerint ez fogja majd bizonyítani, hogy „semmilyen értelmezési vita nem lehet a választás eredménye kapcsán”.

Az alternatív rendszerre az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint azért van szükség, mert a 2018-as országgyűlési választás után sokakban felmerültek kételyek az eredményekkel kapcsolatban, miután bebizonyosodott, hogy a választási iroda informatikai rendszere nem állt a helyzet magaslatán. Ezért aztán Karácsony szerint az ellenzéki pártok szeretnék a választópolgáraik számára „biztosítani azt a tudatot, hogy semmilyen szavazat nem vész el, semmilyen csalásra nincsen lehetőség” és október 13-án „a budapestiek akarata fog érvényesülni.”

Kálmán Olga a szavazatszámlálási rendszer mellett kitért arra is, hogy előfordulhat, hogy egyes választók bizonytalanok abban, ki a „valóban változást akaró” és ki a „kamujelölt” a körzetükben, ennek kiküszöbölése érdekében

az ellenzék létrehozott egy honlapot, ahonnan mindenki megtudhatja, ki a közös ellenzéki jelölt az ő szavazókörzetében.

Az oldal az ittleszek.hu, ami, ha az érdeklődő választó beírja a lakcímét, kidobja a címe szerinti ellenzéki polgármesterjelöltet és képviselőjelöltet. A jelöltekhez egy rövid leírás is tartozik a programjaik legfontosabb elemeiről és személyes hátterükről.

A sajtótájékoztatón az is szóba került, hogy lesz-e ellenzéki delegált minden körzet szavazatszámláló bizottságában, ezzel kapcsolatban Karácsony elmondta, hogy Budapesten biztosan mindenhol lesz, a fővároson kívül pontos statisztikákkal ők azonban nem rendelkeznek, de „nagyon reméli”, hogy mindenhol lesznek vidéken is. És mivel az ellenzéki pártok a legtöbb helyen közösen indulnak, ezért az ellenzéki delegáltak száma ugyan csökken, de annak valószínűsége Karácsony szerint megnövekszik, hogy biztosan minden bizottságban legyen legalább egy.

Karácsony többször is kitért arra, hogy szerinte ez minden idők legdurvább kampánya, „siralmasnak” nevezte a kialakult állapotokat. A Borkai-ügyről annyit mondott, hogy a közügyek addig tartanak, amíg egy adott ügy közpénzt érint, így meglátása szerint a győri polgármester botránya közügy. A kispesti kokainos korrupciós hangfelvételről csak annyit mondott, hogy Lackner Csabát nem ismeri, de az ügyben Gajda Péter „jóbarátjának” hisz.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük: