Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási győzelmet aratott az eddig is kormányzó baloldal Portugáliában

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS (22:50): A szavazatok 91 százalékának feldolgozása után az állás többé-kevésbé tükrözi az exit pollok által előrejelzett eredményeket (ezek egyelőre alulmérni látszanak a jobboldali PSD-t). Jelenleg a szocialista PS 37 százalékon áll, a PSD 29-en.

Korábban írtuk:

Országos parlamenti választásokat tartottak vasárnap Portugáliában. A legnagyobb ütközet a választásokon a jelenleg kormányzó szocialista párt (PS), illetve a korábbi ciklusban kormányzó jobboldali Partido Social Democrata (PSD) között zajlott.

A viszonylag alacsony részvétel mellett lezajlott voksoláson az exit pollok (és a papírforma) szerint a PS  34-39 százalék között szerepelhetett, és ezzel – bár abszolút többséget nem szerez – megnyerte a választásokat. A nagy rivális PSD 21-27 százalék közötti eredményre számíthat. A kisebb baloldali pártok közül a kommunisták valamelyest gyengültek (6-8%), viszont a Baloldali Blokk harmadik erőként jöhetett ki a küzdelemből (9-12%).

A szocialisták sokáig abszolút többségre is számíthattak a törvényhozásban, viszont egy botrány hátravetette az erősödésüket.

A botrány során kiderült, hogy a hadsereg egyik raktárából elloptak rengeteg fegyvert, amiket azóta a katonaság megtalált, az ügyben a nyomozás azonban még mindig tart, az elhúzódó nyomozás alatt bukott ki, hogy a korábbi védelmi miniszter is gyanúba keveredett.

A jobboldalnak sikerült profitálnia a botrány körüli viharokból, miközben a baloldalon nemcsak a PS, de a vele koalícióban sem lévő két kisebb balos párt, a Baloldali Blokk (Bloco de Esquerda, BE), illetve a kommunisták (PCP) támogatottsága is csökkenni kezdett.

Az említett fegyverbotrány és egyéb kisebb botrányok ellenére is meg tudta tartani a vezetést a kampány során a PS. Ez nagyban annak köszönhető, hogy elődje, a négy évvel ezelőtt kormányon lévő PSD korábban teljesen megszorításpárti politikát folytatott, megnyirbálta a munkavállalói jogokat, és mindenben a trojka, azaz a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság elnyomó gazdaságpolitikáját követte.

A létbiztonság, a minimálbér és úgy általában az életszínvonal érezhetően javult az Ibériai-félszigeten található országban viszont a baloldali kormányzás alatt, ami nem utolsósorban a kommunistáknak és a Baloldali Blokknak is köszönhető, tekintve, hogy több ízben kívülről megtámogatták a kormányt, illetve folyamatosan igyekeztek annak politikáját balra tolni.

A magyar viszonyokhoz képest nyugodt és korrekt hangvételű portugál országos választási kampányról nemrég szerzőnk, Kalocsai Kinga írt elemző/összehasonlító cikket a Mércére. A sajátos portugál „negyedik utas” gazdaságpolitikáról és a baloldali sikerekről Tóth Csaba írt elemzést tavaly ugyanitt.

(Europe Elects)