Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy korrekt kampány története

Ez a cikk több mint 4 éves.

A két hónapos választási kampány lassan a végéhez ér, az ország túl van rengeteg programbemutatón, választási vitán, az utcák tele vannak ép plakátokkal és az emberek rengeteg szórólappal, információval lettek gazdagabbak, hogy értékek, pártprogramok szerint be tudják húzni az X-et, az általuk választott pártra. Ez nem Magyarország, ez Portugália.

Az embernek olyan érzése van, mintha egy kicsit visszakerülne a békebeli 2000-es évek Magyarországába, amikor voltak még viták a tévében, az összes párt készített választási programot, és egy korrekt, kiegyensúlyozott kampányjelenlét eredményeként kerültek megválasztásra.

Portugáliában ez a valóság: teljesen kiegyensúlyozott tájékoztatást ad a média a különböző formációk eseményeiről, szerveznek rádió- és tévévitákat, az egyik legnézettebb komikus show-ba is elhívják a pártok vezetőit. Nincsenek lejárató kampányok, nem zavarják meg egymás eseményeit, és ha történik valami botrány egy párt körül, akkor annak van súlya, és a közvélemény-kutatásokban azonnal meglátszik a hatása.

A hat legerősebb párt vezetői nem csak egymással vitáznak közösen, hanem szemtől-szembe viták is vannak, ahol a programjukat ütköztetik egymással. Összesen 14 vitát közvetítettek a legnagyobb tévék.

Persze itt sem minden tökéletes. Volt, hogy hazudott egy politikus, amire nekem vállat vonva annyi volt a reakcióm, hogy „És? Miért ne hazudna?” Itt ez még problémát jelent.

Megrongáltak egy plakátot, itt ez egy esemény. Bajszot rajzoltak az egyik politikus arcára. Nekem fel sem tűnt. Azt mondják, idén több plakátot rongáltak meg, mint azelőtt. Azt hiszem, egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyiről hallottam a két hónap alatt a környéken. Ezeket a plakátokat ilyenkor azonnal lecserélik, mert van értelme, mert nem rajzolnak rá valamit két perc múlva.

Két évvel ezelőtt volt egy nagy botrány a jelenleg hatalmon lévő, António Costa vezette szocialista párt (PS) körül. A katonaság egyik raktárából elloptak rengeteg fegyvert, amiket azóta a katonaság megtalált, az ügyben a nyomozás azonban még mindig tart. Pár nappal ezelőtt jött ki a hír, hogy a korábbi védelmi miniszter is érintett lehet az ügyben.

Eddig esélye volt arra a szocialistáknak, hogy abszolút többséget is szerezzenek. A botrány utáni közvélemény kutatások alapján azonban visszaestek, a korábban kormányzó jobboldali párt (Partido Social Democrata, PSD) pedig emelkedni kezdett. Érdekesség, hogy ez a botrány nem csak a két nagy pártra volt hatással, de megsínylette a Baloldali Blokk (Bloco de Esquerda, BE) és a kommunisták (PCP) is, akiknek ugyan semmi közük az eseményekhez, de nem támadták kellő erővel ennek kapcsán a kormánypártot, ahogy azt a jobboldal tette.

De nem csak az ilyen botrányoknak van hatása a választókra, a legfontosabbak a tévé-viták, ahol ténylegesen szavazatokat lehet nyerni vagy veszíteni attól függően, hogy ki szerepel jobban.

Egy másik meglepő vonása a portugál kampánynak, hogy az online kommunikációban és a közösségi médiában minden szereplő nagyon gyenge, főleg ha a magyar pártokkal hasonlítjuk össze őket. A hat nagy párt közül egyedül a legfiatalabb, az Állatok Pártja (PAN) van jelen erősen ezeken a felületeken. Ennek oka abban keresendő, hogy míg Magyarországon a médiatörvény és a teljesen torz tévé-, rádiótájékoztatás miatt nem nagyon van más felülete az ellenzéknek, és a Fidesznek is emiatt fel kellett vennie a versenyt ezeken a csatornákon is, addig Portugáliában

a kiegyensúlyozott klasszikus médiatájékoztatás és a sokkal nagyobb utcai jelenlét miatt, rengeteg lehetősége van a pártoknak személyesen is eljutni a választókhoz, illetve bekerülni a legnézettebb műsorokba.

A kampány során rengeteg gyár, iskola bejáratánál, rengeteg fesztiválon, piacon, kávézókban, bevásárlóközpontokban szórólapoztak. Itt van erre lehetőség. Ha egy város szervez egy ingyenesen látogatható fesztivált, akkor ott lehet szórólapozni. Magyarországon elképzelhetetlen, hogy például az V. kerületi Belvárosi Fesztiválon az ellenzéki képviselőjelöltek problémamentesen szórólapozhassanak, de ugyanez a helyzet a bevásárlóközpontokkal, kávézókkal, kocsmákkal. Itt az a szabály, hogy ha egy terület bárki számára legálisan megközelíthető, ott lehet kampányt folytatni.

Portugália vasárnap megválasztja új parlamentjét, ahol minden jel szerint a szocialisták futnak be első helyen, de az abszolút többség elmarad. A második legerősebb párt a korábban kormányzó, jobboldali PSD lesz, és a harmadik helyen a Baloldali Blokk (B.E.) várható.

Ezenkívül biztosan fog képviselőket adni a CDU, amely a kommunisták és egy kis zöld párt szövetsége; illetve a CDS-PP, amely a kisebbik jobboldali párt, végezetül pedig az Emberek, Állatok, Természet Pártja, a PAN.

Az említett fegyverbotrány és egyéb kisebb botrányok ellenére is meg tudta tartani a vezetést a kampány során a PS. Ez nagyban annak köszönhető, hogy elődje, a négy évvel ezelőtt kormányon lévő PSD anno teljesen megszorításpárti politikát folytatott, megnyirbálta a munkavállalói jogokat, és mindenben a trojka, azaz a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság elnyomó gazdaságpolitikáját követte.

Ehhez képest a PS kormányzása alatt emelkedett a minimálbér, nagyobb lett a létbiztonság, és érezhetően jobb életszínvonalon élnek az emberek Portugáliában. Azonban a legtöbb pozitív intézkedés nem annyira a PS-nek köszönhető, hanem a Baloldali Blokknak és a PCP-nek, akik ugyan nem vettek részt a kormányban, de azt kívülről támogatták a költségvetések elfogadásánál, elkerülendő, hogy a jobboldal alakítson újra kormányt, és folytassa megszorító politikáját.

Ennek köszönhető, hogy a Baloldali Blokk várhatóan tudja tartani 4 évvel ezelőtti, 10% körüli eredményét, sőt még esélye is van valamivel több képviselőt megválasztani. Ugyanakkor az elmúlt 4 év politikájának babérjait mégis a PS fogja learatni, hiszen a választásokat biztosan ők nyerik meg.