Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzati cég dolgozóinak munkaidőben Fidesz-KDNP-s plakátokat kell kihelyezniük az V. kerületben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tüttő Kata, a baloldali és liberális pártok polgármesterjelöltje Facebook-oldalán osztott meg egy videót, amelyből kiderül, felső utasításra az V. kerületi önkormányzat cégének dolgozói is terítik Rubovszky Csilla kormánypárti alpolgármester plakátjait.

A felvételen az látható, amint Csonka Krisztián LMP-s önkormányzati képviselő, illetve a jobbikos Losonczy Pál – aki polgármesterjelöltként is indul a kerületben – bemennek a városüzemeltető cég egyik telephelyére, és az ottani dolgozóktól arról érdeklődnek, ha már a Rubovszky Csilla plakátjait rakják ki, esetleg nem segítenének-e az ellenzéki jelöltek plakátjainak kihelyezésében is.

A videón hallható egyik dolgozó elmondja, hogy ők saját hatáskörben nem járhatnak el, csupán a munkáltató utasítására.

„Ezt nem hobbiból, nem társadalmi munkában, hanem alkalmazottként dolgozunk. És a munkavezetőnek az igazgató adja az utasítást. Ezt követjük” – teszi hozzá.

Rubovszky Csilla neve nemrégiben már megjelent a Mércén, pár hete ugyanis a belvárosi alpolgármester egy évente megrendezett önkormányzati családi pikniken érezte szükségét, hogy ingyen fánkokat osszon, méghozzá Vajna Tímea fánkozójából.

A mostani plakátolási sztori súlyát az adja, hogy demokratikus-jogállami körülmények között a választott politikai vezetőknek külön kellene választaniuk hivatalos közigazgatási és egyéni politikai szerepköreiket. Más szóval:

nem kovácsolhatnánk egyéni politikai előnyt hivatalos közigazgatási jogosultságaik használatával.

Ebben az esetben azonban épp ez történik: a közszolgáltatási feladatokat ellátni hivatott önkormányzati céget használják kampánytevékenységekre, ami súlyosan sérti a jogállami elveket és politikai előnyben részesít egy politikai szereplőt a többiek kárára.

Címlapkép: Mérce