Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkahelyteremtés 1,8 milliárd közpénzből… robotoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap adták át a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Wamsler SE kandallókat és tűzhelyeket gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokát, amelynek létrejöttéhez a magyar kormány 1,8 milliárdnyi közpénzzel járult hozzá. A dolog érdekessége, hogy ebből a támogatásból új munkahelyek nem igazán jönnek létre, ugyanis egy robotizált üzemről van szó, amelyben az emberi munkaerő csak felvigyázó funkciókat lát el.

Ám ahogy a 24.hu észrevette, Salgótarján fideszes polgármesterjelöltje, Szabó Csaba mégsem szalasztotta el az alkalmat, hogy az M1 híradójában a munkahelyteremtést méltassa.

„A munkások már csak felügyelőként vannak jelen a kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokában”

– ezzel a mondattal indul az M1 csütörtök esti hírműsorának riportja, amely beszámol a Mészáros-cég új fejlesztéséről – a riport ezen a linken, 23:27-től nézhető meg.

Becsó Zsolt fideszes országgyûlési képviselõ, Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Lõrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) a tûzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának avatásán 2019. október 3-án. Az 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnok 3,6 milliárd forintba került, amit a kormány 1,8 milliárd forinttal segített a nagyvállalati támogatási program részeként.
(MTI/Komka Péter)

Az új üzemrészben tehát gépek végzik a munka nagy részét, de ez persze nem akadályozta meg a fideszes polgármesterjelöltet, hogy így az önkormányzati választások hajrájában a munkahelyteremtéssel kösse össze az üzemnyitás hírét.

„Salgótarjánnak mindig is szüksége volt és szüksége lesz új munkahelyekre, és olyan munkahelyekre, ahol a salgótarjáni emberek biztos jövedelemhez juthatnak. Salgótarjánnak egyedül az a lehetősége a fejlődésre, hogy ilyen és ehhez hasonló új munkahelyek jöjjenek létre” – nyilatkozta Szabó Csaba az M1-nek.

Az ünnepélyes átadáson egyébként ott volt Varga Mihály pénzügyminiszer is, aki az MTI beszámolója szerint arról beszélt a nagyvállalati támogatási programban 2015 óta 78 milliárd forint támogatást helyezett ki a kormány, ebből több mint 200 milliárd forint értékű fejlesztés, beruházás valósult meg Magyarországon, és 2400 új munkahely is létrejött.

Az elmúlt években az Orbán-kormány valóban jelentős összegekkel támogatta meg a különböző hazai és multinacionális cégeket, legtöbbször a munkahelyteremtés jelszavát hangoztatva. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a közpénz.milliárdok sok esetben nem új munkahelyeket, hanem az egyes nagyvállalatok profitját szaporította csupán. Az Index még 2016-ban összesítette az addig kiosztott állami támogatásokat, ebből pedig kiderül, hogy sok esetben ha létrejöttek is új munkahelyek, olyan kevés, hogy olykor a kormány 35 milliós támogatásokat fizetett egyetlen új munkahelyért.

A mostani salgótarjáni fejlesztéssel egyetlen új munkahely sem születik, viszont növekszik a Mészáros-cég nyereségessége, vagy ahogy az MTI fogalmaz: „megduplázza termelési kapacitását és javítja a termékek minőségét”.

Az eset nagyszerűen példázza a magyar gazdaságpolitika perverz hatásait: a közösségi forrásokból rengeteg pénz elmegy a nagyvállalatok támogatására, a létrejövő állások azonban drágák, és alapvetően összeszerelői, kisebb hozzáadott értékű munkákat feltételeznek, ezeket a munkaköröket pedig a legkönnyebb automatizálni, vagyis kiiktatni az emberi tényezőt. És a kormány ezt is jól megtámogatja adóforintokkal.

Közben pedig épp az emberek képzésébe, életminőségének növelésére nem marad pénz, hogy az új technológiai körülmények közötti boldogulásra is felkészülhessenek.

Címlapkép: MTI/Komka Péter