Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalan tüntetők foglaltak el egy önkormányzati épületet Angliában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfő este közel két tucat hajléktalan rohamozta meg az északnyugat-angliai Chester egyik önkormányzati épületét. Amint bejutottak a városközpontban lévő üres házba, elbarikádozták magukat és lecserélték a zárakat. A  tüntetést azután szervezték, hogy a brit Nemzeti Statisztikai Iroda jelentéséből kiderült, tavaly minden eddiginél több, 726 hajléktalan halt meg, a házfoglalásra pedig akkor került sor, amikor már nem bírták tovább, hogy a napokig tartó heves esőben áznak.

A tüntetők az épület 5 emeletét foglalták el, ahol áram ugyan van, de víz nincsen. A Guardiannek egy Wayne nevű hajléktalan elmondta, hogy sok helyiséget sikerült kinyitniuk, így most mindenkinek van saját szobája.

„Folyamatosan próbálok segítséget kérni a segélyközponttól, de mindig van valami kifogás. Én csak lakni akarok valahol” – nyilatkozta a most 33 éves Wayne, aki azután került utcára, hogy meghalt az anyja, amíg ő börtönben volt, így a helyi hatóságok elvették a nő önkormányzati bérlakását.

Az épület földszintjén egyébként éppen a Forfuture hajléktalanokat segítő iroda működik, amelynek célja, hogy az arra rászorulókat 72 órán belül elszállásolja. A Cheshire Live nevű helyi lapnak egy Kristy nevű hajléktalan azonban azt mondta, a szervezet cserben hagyta őket.

„Úgy reklámozzák magukat, mintha napi 24 órában nyitva lennének, és minden hajléktalannak megadnák, amire szüksége van, de ez nem igaz. Mi csak kiállunk az igazunkért. 3 napja esik, és azóta nem tudtunk megszáradni és ételhez jutni.”

A rendőrség kedden kivonult a helyszínre, viszont Angliában abban az esetben nem illegális a házfoglalás, ha az épület nem lakhatatásra való. Ez a ház pedig eredetileg iroda volt, így az akció nem minősül bűncselekménynek. Richard Beacham helyi képviselő azt nyilatkozta a tüntetéssel kapcsolatban, hogy jelenleg is együttműködnek a rendőrséggel, a tűzoltósággal, az önkéntesekkel és a Forfuture-rel, hogy megtalálják a megoldást. Ugyanakkor kedden délután már azt írta levélben a képviselő a tüntetőknek, hogy haladnak előre a jogi procedúrával, ami végül kiürítést fog eredményezni biztonsági okok miatt.

„Habár a Hamilton House földszintjét felújítottuk a hajléktalan segélyközpont miatt, az emeletei ennek a régi háznak nem alkalmasak arra, hogy emberek lakják. Azok, akik behatoltak az épületbe, a legkiszolgáltatottabb tagjai közösségünknek, így a csapataink figyelnek a jóllétükre és biztonságukra, illetve hogy megkapjanak minden támogatást, amire szükségük van”.

Az efféle politikusi ígéretek lehet, hogy a sajtóban jól hangzanak, azonban a valóságban hatalmas problémák vannak az angliai ellátórendszerrel. A brit Konzervatív Párt megszorításai évek óta nehezítik a rászorulók helyzetetét. A statisztikák szerint 2010 óta, amióta kormányra léptek, 169%-kal nőtt a hajléktalanság.

Ezeket a számokat látva 2017-ben Theresa May, akkori államfő megígérte, hogy 100 millió fontot (kb. 37,5 milliárd forint) különítenek el arra a stratégiára, amivel 10 éven belül felszámolják a hajléktalanságot, Heather Wheeler lakhatási és hajléktalanügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, összesen 1,2 milliárd font (450 milliárd forint) áll rendelkezésre a hajléktalanság összes fajtájának visszaszorítására. Ez azonban nem sok pénz ahhoz képest, hogy az azelőtti 7 évben a szociális ellátás és a lakhatási segélyek finanszírozását összesen nagyjából 7 milliárd fonttal (kb. 2 billió forint) vágta meg a kormány. Emellett pedig az Egyesült Királyságban is jelen vannak az olyan általános problémák, mint a rohamosan növekvő albérletárak vagy az önkormányzati bérlakások hiánya.

A helyzet megoldását egyébként tovább nehezíti az is, hogy egészen a közelmúltig nem sok részletes, feltáró statisztikát vezettek a hajléktalanság helyzetéről. Ez a mostani, 726 halálról szóló riport is azért készült el idén, mert egy évvel ezelőtt a Bureau of Investigative Journalism szerkesztősége saját erőforrásaiból gazdálkodva gyűjtötte össze a halottak számát, majd nyomást gyakorolt a Nemzeti Statisztikai Irodára, hogy kezdjék el a hajléktalan halálozásokat is nyilvántartani.

Emellett pedig többször bebizonyosodott már az is, hogy az önkormányzatok sem mindig sietnek a hajléktalanok megsegítésére, sőt. A Guardian tavaly decemberi cikkében például leleplezte, hogy helyi képviselők egyirányú menetjegyeket adtak hajléktalanoknak azért, hogy hagyják el a várost.

(The Guardian, Cheshire Live, Independent)