Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A leszavazott Trócsányi bírósághoz akar fordulni, az ellenzék szerint Orbán „esett pofára”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés: 19:50 Cikkünk publikálása óta kiderült, hogy Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli az uniós biztosi posztra Magyarország.

Mint arról ma délben beszámoltunk, összeférhetetlenségre hivatkozva másodszor is leszavazta az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) Trócsányi László uniós biztosi jelölését. Trócsányi sorsa mostantól Ursula von der Leyen kezében van, ám addig is, amíg döntés születik, a magyar kormány „politikai lincselésről” beszél, az ellenzék szerint pedig a biztosjelölt bukása hatalmas győzelem az európai magyaroknak.

Sergey Lagodinsky, a JURI-szakbizottság alelnöke az Azonnalinak úgy nyilatkozott a döntésről:„Úgy gondoljuk, hogy ez győzelem az európai demokrácia számára, mivel nem szeretnénk összeférhetetlenségeket az Európai Bizottságba”.

Az összeférhetetlennek ítélt jelölt maga közleményt adott ki a döntést követően:

„A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza”

– fogalmazott Trócsányi, aki azt is fontolgatja, hogy „az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg.”

A magyar kormány szerint Trócsányi igazi bűne az, hogy „segített megvédeni Magyarországot a migrációtól”.Szerintük „az Európai Parlament bevándorláspárti képviselői nem tűrik el, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, mikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt”.

Hasonló vádakat fogalmazott meg a jogi szakbizottság felé Szájer József fideszes EP-képviselő, aki azt MTI szerint nyilatkozatában gyáva döntésnek nevezte a jogi bizottság hétfői határozatát. A döntés a szakbizottság politikai megoszlását tükrözi – mondta.
Szájer József hangsúlyozta, hogy az EP jogi bizottságának eljárása a magyar biztosjelölttel szembeni „politikai lincselés”, „durva és gyáva” akció a szakbizottság baloldali politikai erőinek részéről.

A magyar ellenzéki pártok uniós parlamenti képviselői is reagáltak a döntésre: Donáth Anna, a Momentum alelnöke úgy fogalmazott: „a magyar kormányon kívül mindenkinek egyértelmű volt: Trócsányi összeférhetetlen, Európában ugyanis nem nézik jól szemmel, ha egy igazságügyi miniszter nevét viselő ügyvédi iroda milliós állami megrendelésekhez jut”. Donáth szerint most Ursula von der Leyenen a sor, hogy eldöntse: továbbra is hagyja-e, hogy a magyar kormány Trócsányit jelölje, vagy „megérteti Orbán Viktorral, hogy a jelöltjük véglegesen elbukott, és újat kell állítaniuk”.

Az MSZP-s Ujhelyi István is arra mutatott rá, hogy most von der Leyen „térfelén pattog a labda”, miután „Trócsányira rászámoltak másodszor is”.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra mutatott rá, hogy korábban egyetlen magyar kormánnyal sem fordult elő, hogy nem tudta elfogadtatni uniós biztosát. A DK szerint „Trócsányi László bukott, de ezzel igazán Orbán Viktor esett pofára”.

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint „óriási szégyen” a Fidesz-kormányra nézve, hogy a jelöltjük még a szakmai meghallgatásig sem jutott el.

Kendernay János, az LMP társelnöke úgy értékelt: „Orbán Viktor tudja, tudhatta, hogy jelöltje el fog bukni. Éppen ezért már bizonyára tudja, hogy ki lesz a következő >>gladiátora<<.”

Az Eurológus szerint most az következik, hogy Ursula von der Leyennek elvileg még lenne lehetősége van arra, hogy egy újabb esélyt adjon a biztosjelöltnek arra, hogy tisztázzák magukat, de az EP szakbizottságának negatív véleménye után ezzel azt kockáztatná, hogy végül az egész bizottsági testületet utasítja vissza az EP plenáris ülése. Így nagy valószínűséggel Von der Leyen hamarosan új jelöltet kér Orbán Viktortól.

(MTI, Azonnali)