Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Busszal indult Bécsbe a CEU több száz diákja ma reggel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ebben a félévben már nem tanulhat Budapesten a CEU több száz diákja, így ideiglenesen rendszeresen buszokkal szállítják őket át a budapesti, Kerepesi úti kollégiumból, amíg a bécsi kollégiumuk el nem készül.

Az egyetem átmeneti megoldásként bérelt járatai most vitték el őket az egyetem új, bécsi kampuszához, hogy ott kezdjék meg őszi félévüket.

A közel három órás buszúttal egy korszak ért véget, és a CEU diákjai 28 év után először nem Budapesten ülnek be a padokba.

Budapesten marad viszont egyelőre a CEU Nádor utcai könyvtára, és az összes doktori iskolája is, a doktori hallgatóknak tehát most még biztosan nem kell költözniük.

A Népszava online kiadása ma fotót és rövid beszámolót is közölt arról, hogy a CEU Kerepesi úti kollégiumában lakó diákok az oda érkező buszokkal indultak el az osztrák fővárosba.

A tanári kar és az alkalmazottak viszont már június eleje óta ott készülnek az őszi félévre, és a Bécs Favoriten városrészében, a 10. kerületben található új egyetemi épület is teljesen készen áll az intézmény fogadására.

Mint az még 2017 márciusában benyújtott, később pedig a parlament által is elfogadott tervezetből kiderül, a kormány ugyanis úgy módosította a felsőoktatási törvényt, hogy éppen csak a Közép-Európai Egyetem nem tudta volna tovább, legálisan folytatni oktatási tevékenységét.

Az 1991-ben, Soros György milliárdos által alapított magánegyetem célja eredetileg éppen az volt, hogy Közép-Kelet Európa posztszocialista térségébe hozza el a liberális szellemű, és angol-amerikai rendszerű egyetemi oktatást.

Az egyetem vezetése több tömegtüntetés, nemzetközi nyomásgyakorlás, sőt, még Manfred Weber néppárti EP-csúcsjelölt közbenjárására után sem tudta elérni, hogy a törvényt Orbán Viktor kormánya megváltoztassa, így 2018. december 3-án a CEU vezetése bejelentette, Bécsbe teszik át legfőbb oktatási tevékenységeiket, míg a könyvtár sorsa egyelőre bizonytalan marad.