Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrök tétlenségükkel bátorították Budaházyékat az Aurórában tegnap este

Ez a cikk több mint 4 éves.

Élőben követtük végig tegnap, hogyan zavart meg Budaházy György és tucatnyi társa az Aurórában egy zártkörű filmvetítést. A több mint 3 órás huzavona során az Auróra munkatársai és a program szervezői is többször felszólították őket a távozásra. Emellett a rendőrség is a helyszínen volt – csakhogy érdemben nem csináltak semmit, még akkor sem, amikor az Auróra végül bezárt, és így már végképp nem tartózkodhattak volna Budaházyék a területén.

Az ügy különösen akkor vett abszurd fordulatot, amikor Budaházyék kifeszítettek egy „Zéró tolerancia” feliratú lepedőt, amit egy, a helyszínen tartózkodó vendék epres joghurttal öntött le. Mivel ezt sérelmezték, ezért behívták a rendőröket, akik végül igazoltatták a joghurtozó fiatalembert, majd békés együttélésre szólították fel a feleket. Budaházyék csak ez után hagyták el az Aurórát, méghozzá azzal a felkiáltással, hogy „Elértük a célunkat.”

A rendőrség az Indexnek a tegnapi eseményekkel kapcsolatban az alábbiakat válaszolta:

„2019. szeptember 26-án 16 óra 24 perckor érkezett bejelentést a rendőrségre, hogy Budapest VIII. kerületében az Auróra szórakozóhelyen egy rendezvényt illetéktelenek megzavartak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság járőrei a helyszínen megjelentek, meghallgatták a feleket, és megállapították, hogy sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem történt.”

A Magyar Helsinki Bizottság viszont másként látja a helyzetet, ezt pedig közleményükben alaposan ki is fejtik:

„A rendőrség tegnap nem avatkozott közbe, hagyták, hogy egy homofób banda megakadályozzon egy zártkörű kulturális rendezvényt az Auróra közösségi házban. Arra hivatkoztak, hogy nem volt joguk intézkedni. Ez nem igaz. Egyenesen kötelező lett volna közbelépniük, mert a rendbontók akár többféle bűncselekményt és szabálysértést is elkövethettek. Nem először fordul elő ilyen. A rendőrség önkényesen válogatja meg, kinek segít, kinek nem, kit véd meg, és kit nem. Ilyet nem tehetne. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság panaszt tesz a rendőri mulasztás miatt, és feljelenti a garázdákat.”

Idén a Pride-hónap keretén belül megrendezett programok közül többet is megzavartak hasonló módon.

Érdekessé, hogy amikor nyáron az Aurórában hasonló eset történt, akkor Budaházy Eddát és két társát a szervezők kérésére a rendőrök tényleg kivezették a rendezvényről, és az Aurórából is. Így különösen meglepő, hogy most miért nem történt órákon keresztül semmi.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint pedig lett volna miért intézkedni.

„A rendőrségnek alapvető feladata a bűncselekmények és szabálysértések elkövetésének megelőzése, azok megszakítása, ha éppen elkövetik őket, illetve az elkövetők elfogása és felelősségre vonásuk elősegítése. A rendőr szabálysértés vagy bűncselekmény egyszerű gyanúja esetén is felléphet az elkövetővel szemben, a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt előállíthatja, a bűncselekmény elkövetésén tetten értet pedig köteles elfogni és előállítani.

És választék lett volna bőven, lett volna miért intézkedni tegnap az Aurórában. Mondjuk, itt volt mindjárt a közösség tagja elleni erőszak gyanúja – garázda magatartással elkövetve. A Btk. szerint itt nem szükséges fizikai erőszak alkalmazása, „nem kell vérnek folynia”, elég megfélemlítő vagy riadalomkeltő környezet létrehozása (lásd például a Gárda-vonulások). De ha esetleg a rendőröknek nem tűnt bűncselekménynek, akkor ott volt még többféle szabálysértés lehetősége is. Például garázdaság, rendbontás szabálysértése, gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése. Utóbbihoz az szükséges, hogy egy nem közterületen lévő helyre valaki a tulajdonos engedélye nélkül gyűlést szervezzen – ha más nem, ez maradéktalanul megvalósult” – írják.

A Helsinki szerint a rendőrök egyértelműen elmulasztották kötelességüket, az elkövetőek elő kellett volna állítani, de legalábbis igazoltatni, „és beszüntetni a homofób gyűlöletparádét.”

„A rendőrök a passzivitásukkal azt üzenték: ma Magyarországon a melegek nem számíthatnak tőlük védelemre, még gyűlöletalapú bűncselekmények esetében sem. Ez elfogadhatatlan.”

A tegnap esti események kapcsán Budaházyék is adtak ki közleményt, melyben így fogalmaznak:

„A fellépésünk jogszerűségéhez nem férhet kétség, tekintve, hogy a kiérkező rendőri állomány tagjai nem velünk szemben intézkedtek, hanem egy, a záró sajtótájékoztatónkat garázda módon megzavaró agresszív, balliberális aktivista ellen, aki joghurttal leöntötte nemcsak a molinót, hanem a mögötte álló, nemzeti jogvédő munkáját végző dr. Gaudi Nagy Tamást és a molinót tartó dr. Téglásy Imrét is. Ugyanez a szélsőséges aktivista fenyegetőzött fizikai erőszakkal is, nem pedig mi.

A kihívóan közösségellenes cselekmények miatt közösség tagja elleni erőszak bűntette és zaklatás vétsége miatt feljelentést tettünk.”

Vagyis Budaházyék érvelése az, hogy velük szemben nem intézkedtek a rendőrök, tehát jogszerű a fellépésük, míg a joghurtozás kihívóan közösségellenes cselekmény.

Talán senkit sem kell emlékeztetni arra: Budaházy Györgyöt társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében találták bűnösnek 2016-ban, mindezt bűnszervezetben elkövetve.

Címlapkép: Mérce