Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

86 éves korában, szeptember 26-án meghalt Jacques Chirac, aki korábban két cikluson át, 1995 és 2007 között töltötte be a francia köztársasági elnöki pozíciót.

Chirac Párizsban született, karrierjét köztisztviselőként kezdte, majd a francia főváros főpolgármesterének választották. Később több miniszteri posztot is betöltött, miniszterelnök is volt, majd 1995-ben választották az ország első emberének. 2002-ben újraindult a köztársasági elnöki pozícióért, és újra is választották.

Chirac fiatalkorában baloldali nézeteket vallott, de Charles de Gaulle hatására a jobboldalon lépett be a politikai életbe. Az egyetem elvégzése után gyorsan haladt a politikai karrierje, Georges Pompidou köztársasági elnök kabinetjében dolgozott, majd a politikus ajánlására került be a francia parlamentbe. Valéry Giscard d’Estaing 1974-ben miniszterelnöknek nevezte ki, ezt pozíciót két éven át töltötte be, majd 1984 -ben és ’86-ban újrázott.

1977-ben választották Párizs polgármesterének, és 18 éven át vezette a fővárost, közben kétszer is megmérkőzött a baloldali François Mitterrand-dal a köztársasági elnöki pozícióért, de mindkétszer alulmaradt.

Ez utóbbi pozíciót csak 1995-ben nyerte el, és 2007-ig töltötte be.

Címlapkép: White House