Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányit az általa alapított ügyvédi iroda miatt idézte be az Európai Parlament jogi bizottsága

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) csütörtök reggeli ülésére beidézte meghallgatásra Trócsányi Lászlót, akit Magyarország javasolt az Európai Bizottságba, a tervek szerint a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztra – írja a Népszava.

Trócsányit pénzügyi érdekeltségei miatt hívták be, hogy tisztázza az általa alapított ügyvédi irodához fűződő viszonyát, és beszámoljon az iroda kormányzati megrendeléseiről.

Amennyiben a JURI aggályosnak találja Trócsányi és az iroda kapcsolatát, javaslatot tehet a probléma megoldására, de akár azt is kimondhatja, hogy a vizsgált személy nem alkalmas a poszt betöltésére.

A Népszava értesülései szerint a legutóbbi, szerdai beszámoló eredményével a JURI zöldpárti képviselői voltak elégedetlenek, és a bizottság tagjai végül megszavazták, hogy szóban hallgassák meg a magyar jelöltet kérdéses pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban, és a meghallgatás eredményétől függően fognak határozni az összeférhetetlenség kérdésében.

Trócsányi pedig csak azután vehet részt a betöltendő pozícióját tekintve illetékes szakbizottság meghallgatásán, vagyis azután dönthet személyéről az illetékes szerv, hogy a JURI nem talált összeférhetetlenséget.

Trócsányi László egyébként felfüggesztette jogi praxisát, azonban a saját nevével fémjelzett ügyvédi irodájáról azt érdemes tudni többek között – amellett, hogy sikerrel pályázott kormányzati megrendelésekre – hogy a bankok képviseletét látta el a hitelkárosultakkal szemben.

Ez különösen abból a szempontból tűnhet visszásnak, hogy miközben az általa alapított ügyvédi iroda a hitelkárosultak ellen dolgozott, annak a magyar kormánynak volt igazságügy-minisztere 2014 és 2019 között, mielőtt az EP képviselőjének választották, amelyik égen-földön hirdette, hogy megmenti a devizahitelezés miatt nincstelenné váltakat (miközben nem tette).

Az érdekes együttállás miatt mind hitelkárosultakat képviselő csoportok, mind az ellenzék többször is nemtetszésüket fejezték ki, felhánytorgatva, hogy a miniszter valójában nem az emberek, hanem a bankok érdekeit képviseli.

via Népszava