Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európa egyik legnagyobb őserdőjét fenyegeti a fakitermelés Romániában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Romániában találhatók Skandinávia után Európa legnagyobb összefüggő őshonos erdőségei, melyek mind a biodiverzitás, mind a klimatikus viszonyok szempontjából különösen fontosak a régió számára, ehhez képest módszeres erdőirtás folyik – írja a 24.

A román miniszterelnöknek egy petíciót is címeztek a YouMove-on, melyben a kezdeményezők kifejtik, a jelenlegi rendszer nem nyújt megfelelő védelmet.

Mint írják,

„a kijelölt nemzeti parkok és Natura 2000 területek nem nyújtanak megfelelő védelmet a láncfűrészek és buldózerek ellen. […] A mi generációnk felelőssége, hogy megmentse [az erdőket] a jövő generációk számára. [Az erdők] elraktározzák a szenet, génbankok, tudományos laboratóriumok, oxigéngyárak, és számos, fenyegetett faj otthonai, melyek máshol nem találhatók meg a Földön.”

A kezdeményezők azt követelik a román kormánytól, hogy azonnali hatállyal lásson neki a természetvédelmi területek státuszainak érvényesítésének. Magyarán szüntessék be a kereskedelmi célú fakitermelést, és kezdeményezzen moratóriumot a szűz erdőkben végrehajtott fakitermeléssel szemben, és reformálja meg a környezetvédelmi szabályozásokat, melyek az erdők védelmére vonatkoznak, emellett fejlessze a környezetbarát turizmust.

A romániai erdőségekben él a legnagyobb és legegészségesebb medve, farkas valamint hiúzpopuláció Európában, ennek megfelelően az erdők elvileg védelmet is élveznek, ugyanakkor ez nem akadályozza meg a fakitermelőket abban, hogy háborítatlanul irtsák a több ezer éves élőhelyeket.

Az erdők irtása a lengyelországi Białowieża erdő irtásánál is sokkal súlyosabb katasztrófa a szakértők szerint.

Lengyelország környzetvédelmi minisztere tavaly rendelte el a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége, akkor a korábbi környezetvédelmi miniszter bele is bukott a botrányba.

Németországban pedig a hambachi erdőt, mely szintén felbecsülhetetlen értékű őserdő, fenyegeti hasonló veszély, ott ugyanakkor nem a fakitermelés a fő oka az erdő irtásának, hanem a német energiatermelésben kulcsfontosságú szerepet betöltő barnaszén bányászata.

A romániai erdőirtás ellen tiltakozó petíciót a román kormány és a miniszterelnök mellett eljuttatták az Európai Bizottsághoz, valamint az Európai Parlamenthez is – hisz az erdők eltűnése súlyos következményekkel járna az egész kontinens klimatikus viszonyaira nézve.

via 24 / YouMove