Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel kormány abbahagyta a białowieżai erdő kivágását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lengyelország környzetvédelmi minisztere, Henryk Kowalczyk tegnap elrendelte a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége.

európai Bölények a Bialowieżai erdőben, Hajnówka mellett. Ez az utolsó természetes élőhelyük / Kép:
Wikipédia

A múlt havi bírósági ítélet szerint a fakitermelés szembemegy az Európai Unió környezetvédelmi ireányelveivel. A döntés után Jarosław Kaczynski kormánya kötelezte magát az ítélet végrehajtására, amelyet most el is kezdtek, hiszen annak kihirdetése után minden nap, amikor a fakivágásokat folytatták, hozzávetőleg 31 millió forint büntetésbe került Varsónak.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt előző környezetvédelmi minisztere, Jan Szyszko rendelte el az utolsó kelet-európai őserdő kiritkítását még 2016-ban, arra hivatkozva, hogy egy különleges, élősködő kéregbogár miatt van szükség a beavatkozásra. A nagy felháborodást keltő lépés mögött azonban környezetvédő aktivisták egyértelműen a lengyel kormányhoz közel álló faipari lobbi nyereségvágyát látták, és Szyszko azóta lemondásra is kényszerült az ügy miatt.

(New York Times // Kép: Wikipédia)