Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

31 milliós büntetést fizethet naponta a lengyel állam, ha tovább irtják az őserdőt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Európai Bíróság  napi 100 ezer eurós bírsággal (kb. 31 millió forint) fenyegette meg a lengyel államot, amennyiben nem tesz eleget a bíróság júliusi döntésének, amely a fakitermelés azonnali leállítását rendelte el. A białowieżai ősrengeteg az Európa nagy részét évezredekig borító őserdő utolsó nagyobb darabja.

kép: Jakub Szafrański, Political Critique

A lengyel kormány 2016 márciusa óta engedélyezi a fakitermelést az erdőségnek olyan területein is, amiket nem erdészek ültettek, hanem az őserdő részei. A lengyel hatóságok az után is kitartottak a kitermelés folytatásánál, hogy júliusban az Európai Bíróság elrendelte az erdőség ritkításának leállítását. A környezetvédelmi tárca szerint az ősrengeteg érdekében van szükség a ritkításra, mert a fák kérgét élősködő rovarok támadták meg, és szerintük az erdőtüzek megelőzését is szolgálná a ritkítás. Aktivistacsoportok és szakértők is azt állítják azonban, hogy valójában gazdasági okokból végzik a fakitermelést az Unesco világörökség részét képező területen.

Májusban Białowieża faluban környezetvédő aktivisták vertek tábort, hogy szükség esetén közvetlen akciókkal is védelmükbe tudják venni a fákat. A Political Critique magazinnak augusztusban nyilatkozó aktivisták szerint a nagyüzemi fakitermelés elleni küzdelem legújabb szakasza 1994-ben kezdődött. 3 évvel ezelőttig esély mutatkozott rá, hogy a kérdéses területet a Białowieża Nemzeti Park részének nyilvánítják, de végül a kormány radikális fordulatot vett, és az ősrengeteghez tartozó területen is engedélyt adott a fakitermelésre, aminek gyakran több mint 100 éves fák esnek áldozatul.

Európai bölényből még kb. 800 található az erdőben; kép: Wikimedia Commons

A białowieżai ősrengeteg az utolsó nagyobb kiterjedésű darabja annak az őserdőnek, ami egészen a középkorig Kelet-Európa nagy részét borította, és egyedüli otthona Európa legnagyobb emlősének, az Európai Bölénynek, valamint a kontinens legmagasabb fáinak, egyes fenyők 50 méter magasra is  megnőnek itt.

(Guardian, MTI, PC)