Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Viszlát smink, húsfogyasztás, jóléti társadalom – a jövőtől búcsúztak el a Klímatemetésen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai napon temetéssel folytatódott a Klímahét – az utcai performansz az Extinction Rebellion magyar aktivistái szervezésében valósult meg, akik fekete fátyolba öltözve, egy „Jövőnk” feliratú koporsót cipelve vonultak át a Madách térről a Szent István térre.

A szervezők a klímatemetés akciójával arra szerették volna felhívni a figyelmet: rengeteg olyan terméket használunk, amire igazából nincsen is szükségünk, mindössze csak a társadalmi és gazdasági rendszerünk kondicionált minket arra, hogy azt higgyük: ezek nélkül élni nem lehet.

Vajon ha tovább súlyosbodnak a környezeti problémák, lesznek-e továbbra is fesztiválok, szépségápolás, televízió vagy akár WC papír?

-írják az esemény hivatalos oldalán.

A talán nem is olyan távoli jövőben ráadásul lehet, hogy a felsoroltak közül számtalan luxussá válik.

A menet végén a koporsót az aktivisták a földre helyezték, majd egyesével „eltemették” azokat a dolgokat, amelyekről a klímakatasztrófa következtében le kell mondanunk: import élelmiszer, légkondicionálás, smink, húsfogyasztás, jóléti társadalom.

Ezek után lecsukták a koporsó fedelét, és mint egy temetésen illik, virágokat helyeztek rá.

Kollégánk élőben végigkísérte a menetet, az ott készült videó itt megtekinthető:

A program a Klímahét része, amelyet az  Extinction Rebellion magyarországi csoportja és a Fridays For Future szervezése. Célja, hogy rávilágítson a klíma- és ökológiai válságra: láthatóbbá tegye a kérdést és némi ismeretet is átadjon azoknak, akik a téma iránt érdeklődnek. Részeletesebb ajánlónk itt olvasható.

Címlapkép: Klímatemetés. Fotó: Mérce