Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Migránsozással uszított a Fidesz és a közmédia egy civil szervezet ellen, jó hírnév megsértéséért ítélte el a bíróság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Néhány nappal a Stop Soros törvénycsomag elfogadása után a Fidesz-KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) sajtótájékoztatót tartott tavaly júniusban, mely során a szervezetek képviselői egy „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragasztottak arra a Népszínház utcai házra, ahol a migránsokat segítő Menedék Egyesület irodája található.

A sajtótájékoztatón többször elhangzott, hogy a Menedék Egyesület

„a Soros által pénzelt szervezetek egyike, és azon dolgoznak, hogy Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”.

Az egyesület ezzel szemben több, mint két évtizede foglalkozik a Magyarországra jogszerűen bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül. A Menedék munkája tehát nem az illegális bevándorlás támogatása, hanem a már a magyar kormány által elismert menedékkérők integrációjának segítése egyéni és csoportos tanácsadással, nyelvi képzéssel, közösségi programokkal, hogy az ide érkező migránsok megismerjék és elfogadják a magyar kultúrát és szokásokat, állást és lakást találjanak, és eligazodjanak a hivatali útvesztőkben.

Budapest, 2018. június 14.
Tisóczki Flóra, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) külügyekért felelõs alelnöke „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragaszt a Menedék – Migránsokat Segítõ Egyesület irodájának helyet adó épület bejáratához a VIII. kerületi Népszínház utcában 2018. június 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A sajtótájékoztató során az IKSZ külügyekért felelős alelnöke a Menedék egyik tagjának korábbi interjúját kiforgatva azt állította, hogy „az egyesület vezetői elismerték, (…) hogy a bevándorlás azért is jó, mert mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség”. Melegh Attila migrációkutató szociológus az interjúban ezzel szemben arról beszélt, hogy a kutatások szerint jellemzően a magyar népességnél magasabban képzett emberek érkeznek hozzánk a világ más pontjairól, az interjút pedig nem a Menedék Egyesület tagjaként, hanem a Corvinus Egyetem docenseként adta.

Ezek után a valótlan kijelentéseket tartalmazó, az egyesületet nyíltan démonizáló sajtótájékoztatóról készült felvételt úgy adták le a közmédia híradójában, hogy a Menedéknek nem adtak lehetőséget, hogy elmondhassa, valójában milyen tevékenységet végez és mit gondol a Melegh Attilának tulajdonított szavakról.

Vagyis a közmédia a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy valós tájékoztatást adott volna.

Ennek nyomán per is indult, melynek végeztével a Fővárosi Törvényszék ma kimondta: a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megsértette a Menedék Egyesület jó hírnevét, a döntésről pedig ugyanazon a helyen – a Menedék Egyesület kapujában – kell majd sajtótájékoztatót tartaniuk, ahol a valótlanságokat állították 2018 nyarán.

A bíróság döntésével kapcsolatban a Menedék Egyesületet képvseilő Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje azt mondta,

„Nagyon fontos, hogy a propagandát működtető személyek a bőrükön érezzék, hogy a tetteknek vannak következményei”