Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ecuador parlamentje leszavazta az abortuszt engedélyező törvényjavaslatot, nők százai vonultak utcára

Ez a cikk több mint 4 éves.

Abortuszpárti tüntetők csaptak össze a rendőrséggel kedd éjjel Ecuador fővárosában, Quitoban, miután a parlament leszavazta azt a törvényt, amely engedélyezte volna a terhesség megszakítását a nemi erőszakot átéltek esetében, írja a Euronews.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján csak két esetben engedélyezett az abortusz a latin-amerikai országban: ha a nő életét veszélyezteti a várandósság, illetve ha egy mentálisan sérült nőn követnek el erőszakot.

Emiatt rengeteg nő vállalkozik illegális terhesség-megszakításra: ám ennek nem csak hogy komoly szövődményei lehetnek, de ha elkapják őket, akár két év börtönre is számíthatnak.

A javaslat elfogadásához hetven képviselő szavazata kellett volna, ám csak hatvanöten szavazták meg, ami az ország erős egyházi befolyásoltságát tekintve nem túl meglepő. Többen is azzal érveltek a javaslat ellen, hogy nem az abortuszt kell elérhetőbbé tenni, hanem az erőszakot jobban büntetni.

Már a szavazás alatt több százan kezdtek gyülekezni a parlament épülete előtt: amikor pedig megtörtént a bejelentés, a nők csapatai csaptak össze a rendőrséggel.

Az ecuadori egészségügyi minisztérium statisztikái szerint az illegális abortusz volt felelős a halálozások 15.6% százalékáért 2014-ben; egy másik, a Fundación Desafío jogvédő szervezet által készített kimutatás szerint pedig minden egyes nap hét, 14 év alatti lány szül gyermeket, másik hét pedig megszakítja terhességét. A 15 és 19 év közötti nők negyede pedig erőszak miatt esik teherbe.

Az abortusztörvény 1938 óta van érvényben az országban; utoljára 2013-ban próbáltak módosítani rajta, ám akkor is leszavazták.

Címlapkép: Forrás: Twitter