Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahu szinte biztosan bukik, egységkormány jöhet Izraelben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A keddi izraeli választások eddigi eredményei alapján Benjamin Netanjahu rekordhosszúságú kormányzásának idén vége szakadhat, az eredmények 93 százalékos feldolgozottsága mellett a szélsőjobboldali vezetőnek a Knesszetben, az izraeli parlamentben szükséges többséget biztosító 61 helyből 56-öt sikerült szereznie.

Jelen állás szerint pártja, a Likud 32 helyet kap, akárcsak a Beni Ganz-féle Kék-Fehér, Avigdor Liberman Izrael a Mi Hazánk pártja 9 helyet kapna, az Egyesült Arab Lista 12-t, az ultra-ortodox Sasz 9-et, és nyolcat az Egyesült Tórai Judaista párt, míg a Jamina hetet, a Munkáspárt hatot, a Demokratikus Unió pedig ötöt. A felsoroltak az utóbbi kettő kivételével jobboldali, valamint szélsőjobboldali erők.

A fenti eredmények egyáltalán nem jelentik, hogy Netanjahu pártja, a Likud ne lehetne benne az új kormányban, azonban Netanjahunak nagy valószínűség szerint távoznia kell a kormány éléről.

Beni Ganz, az ellenzéki, mérsékelt jobboldali Kék-Fehér Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerdára virradó éjjel bejelentette, már felkereste a baloldali cionista Munkáspártot valamint a Demokratikus Uniót, hogy egységkormány megalakításáról tárgyaljanak, ahogy a szélsőjobboldali Izrael a Mi Hazánk pártot is megszólította.

Azt ígérte, az izraeli társadalom „megjavításának” útjára lép, melyet egy sérült, gyógyításra szoruló testként festett le. Mint mondta,

„egy nép és egy társadalom vagyunk […] a polarizációt magunk mögött hagytuk”, ellenfeleinek címezve pedig kifejtette, „itt az ideje túllépni a különbségeinken, és együtt dolgozni egy igazságosabb és egyenlőbb társadalomért”.

Mindazonáltal a harmadik legnagyobb erővé előlépett Egyesült Arab Listával nem kezdeményezett tárgyalásokat a volt tábornok, így szavai alapján arra lehet következtetni, hogy az igazságos és egyenlő társadalom ígéretét az izraeli zsidóknak címezte.

Netanjahu is megszólalt az éjszaka során, az egyik legkeményebb választásnak nevezve a most vasárnapit, emellett reflektálva relatív rossz eredményére, mely valószínűleg a bukását jelenti – és ezzel potenciálisan a börtönbe vonulását – a véleménye szerint egyoldalúan tájékoztató médiát is hibáztatta.

Kifejtette továbbá véleményét, miszerint

„nem lesz, és nem lehetséges egy olyan kormány, melyet anti-cionista arab pártok támogatnak, melyek tagadják Izrael, mint demokratikus zsidó állam létezését, és melyek vérszomjas, a katonáinkat gyilkoló terroristákat dicsőítenek”

– utalva ezzel a vérszomjas terroristákat egyébként nem dicsőítő arab pártok szövetségére.

Avigdor Liberman, a szélsőjobboldali Izrael a Mi Hazánk párt elnöke, melynek állásfoglalása különösen fontos lesz a koalíciós tárgyalások során, az eredményeket látva úgy nyilatkozott,

„világos a helyzet… Egyetlen lehetőség áll fenn, ez pedig egy széles, liberális egységkormány”

– utalva arra a lehetőségre, hogy a Likud és a Kék-Fehér pártjával együtt alakítson kormányt. Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy továbbra sem tartja elfogadhatónak az ultraortodox fiatalok felmentését a sorkatonai szolgálat alól – a jelenlegi választást pedig részben épp emiatt írták ki.

Tegnap este és éjjel ebben a cikkben követtük az eseményeket, az izraeli választás tétjéről pedig bővebben itt írtunk.

via Haaretz