Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elmúlt évtized legnagyobb sztrájkjába kezdtek a General Motors munkásai

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai reggellel sztrájkba kezdtek a General Motors szakszervezetének, az United Automobile Workersnek (UAW) dolgozói – a demonstráció az elmúlt 13 év első nagy, országos sztrájkja. Összesen 33 telephelyen és 22 raktárban állt le a munka vasárnap éjféltől: a General Motors a világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, náluk készülnek például a Chevrolet autói.

Ahogyan a Detroit Free Press is beszámolt róla, mintegy 1200 gyártósori összeszerelőmunkás tódult ki éjfélkor, műszakváltáskor egy, a General Motors szülővárosában, Flintben található gyárból. A munkások az UAW helyi székházába tartottak, ahol a sztrájkot jelző, cölöpös táblákat vettek fel, majd kidekorálták velük a gyár felé vezető utat. A helyiekhez több, a régióban található gyár dolgozói is csatlakoztak.

A CNN arról számolt be, hogy a szakszervezet azért döntött a sztrájk mellett, mert a vállalat megintcsak a profitszerzést helyezte a dolgozói érdekek elé, pedig nagyrészt nekik köszönhető, hogy a cég nem roppant bele a 2009-es válságba. A lap értesülései szerint a cég válaszul a sztrájkra magasabb béreket ígért a szakszervezet dolgozói számára, valamint újabb munkahelyeket teremtene, illetve a bezáratás előtt álló Detroit-i és Lordstown-i gyárakkal is kezdene valamit. Az ügyben további tárgyalások is várhatóak.

A sztrájkolók mögé Bernie Sanders demokrata szenátor is beállt:

„az üzenet a General Motors felé egyszerű: legyen vége a kapzsiságnak, üljenek le az UAW munkásaival tárgyalni és dolgozzanak ki egy olyan megállapodást, amely megadja a munkásaiknak azt a tiszteletet és méltóságot, amely jár nekik.”

Címlapkép: pixabay.com