Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két civil szervezet is megrendezné a főpolgármester-jelölti vitát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az előválasztási vitákat szervező AHang platform és a közéleti beszélgetéseket szervező Tabumentes országmentés csoport is megrendezné a főpolgármester-jelöltek vitáját, már csak az a kérdés, ki vesz részt majd rajta.

Közleményben jelezte, percre lebontott menetrenddel áll készen a főpolgármester-jelölti vita megrendezésére az AHang platform. A felületen már 3000-en jelezték, hogy szeretnék, ha a jelöltek leülnének egymással vitázni.

Az AHang vitáját Szöllősi Györgyi vezetné. A jelölteknek először 2-2 perces kortesbeszédet kéne elmondaniuk arról, milyen Budapestet terveznek, majd 20-20 percben beszélnének a lakhatás, a fejlesztések és a klímavédelem témaköréről. A jelöltek ezután 1:15 másodpercben válaszolnak a kérdésekre. Illetve minden jelöltnek 30 mp állhat rendelkezésére egyes személyét vagy a témát érintő állítások cáfolatára, ekkor a moderátor szólítja fel a jelentkező jelölteket. Végül 2-2 perces zárószót mondanának.

Az AHang egyébként minden jelöltet írásban keresett, hogy meghívja őket erre a vitára, amelynek időpontja szeptember 29. vagy szeptember 30. lenne. A hétfői nap folyamán pedig telefonon is megpróbálják a válaszokat begyűjteni a meghívottaktól. Az AHang Tarlós Istvánnak, Karácsony Gergelynek  és Puzsér Róbertnek küldték el a vita felkérést.

A Tabumentes Országmentés civil kezdeményezés is vitára hívta közben Karácsony Gergelyt, Puzsér Róbertet és Tarlós Istvánt. Ők október első hetében rendeznének vitát:

Mint a magyar vitakultúra fejlesztéséért dolgozó szervezet, a Tabumentes Országmentés kötelességének tekinti pártatlan platformjának biztosítását a főpolgármester-jelöltek számára. Így levélben értesítettük Tarlós István, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert jelölteket, hogy készen állunk megvendégelni őket október első hetében.

Ők etikus vitára hívnák a főpolgármester-jelölteket összesen másfél órában:

Az etikus vitatkozás képviseletében, moderátort biztosítunk a vitához. A moderátor feladata – a jelölt urak kéréseit figyelembe véve – a beszélgetés felkonferálására és a vita etikai alapelveinek betartatására korlátozódik majd. Ezen alapelvek közé tartozik egymás személyes támadásának mellőzése, a választópolgárok számára őszinte, lényegre törő válaszadás, illetve a beszélgetőtársak mondandójának kivárása. A beszélgetés tartalmi kérdéseit, a jelölt urakra bízzuk, előre egyeztetett, meghatározott formában, alább részletezve.

Minden meghívott hozhat 1-1 témát. A helyszíni sorsolással kiválasztott jelölt, kezdésképp 5 percben zavartalanul kifejtheti a témában lévő álláspontját, majd hasonlóan 5-5 percben a másik két jelölt is reagálhat. Ezt követően 15 perc szabad szópárbaj következik a jelöltek között a témánál maradva. A három téma tehát összesen 1,5 óra vitatkozásra ad majd lehetőséget, amit kiegészítünk további 30 perc nézői kérdésekkel.

Végül azt kérik Facebookon közzétett jegyzetükben, az állampolgárok gyakoroljanak nyomást jelöltjeikre a vita létrejöttéért:

Kérjük ezen jegyzet olvasóit, hogy ha egyetértenek a beszélgetés keretével, bírják rá támogatott jelöltjüket a részvételre! Ha pedig ellenérveik vannak a fent leírtakkal, jelezzék ezt számunkra!

Hisszük, ha különböző véleményekkel rendelkező emberek le tudnak ülni kulturáltan beszélgetni egymással, a vita minden résztvevője, tehát közönsége is győztesként áll fel az esemény után. A vita nem egymás elleni párharc, a vita egymásért folytatott küzdelem, a közös értékeink megteremtésének módja.

Az elmúlt hetekben a budapesti kampány egyik központi elemévé vált a főpolgármester-jelölti vita. Tarlós István akkor vitázna, ha előtte Karácsony Gergely megmérkőzik Berki Krisztiánnal és Puzsér Róbertel, és nyer. Karácsony Gergely azt állítja, bárhogyan vitázna, akár Puzsérral és Berkivel 4-esben is Tarlóssal, de alapvetően ő egy Tarlós-Karácsony vitát preferálna, mert szerinte kettőjük kerül majd ki a választás győztese. Puzsér Róbert szintén azt mondja, bárkivel bármikor kész leülni vitázni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd