Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezer biciklis klímatüntető foglalta el az autópályát Frankfurtnál

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több tízezer klímatüntető -köztük rengeteg kerékpáros – szakította félbe szombaton a nemzetközi frankfurti autókiállítást, az IAA Motor Show-t.

A tüntetők a belső égésű motorok gyártásának leállítását és a környezetbarát járművekre való átállást követelték. A demonstrálók közül azért jöttek sokan biciklivel, hogy jelezzék: a zéróemissziós járművek mindennapi használata jelenti a hatékony küzdelmet a globális felmelegedés ellen.

Sok különböző civil csoport képviseltette magát a rendezvényen: jelen volt a Greenpeace, a péntekenként most több hónapja globális klímatüntetéseket szervező Extinction Rebellion és a Critical Mass is. A kerékpáros tüntetők számára egy autópályaszakaszt is lezártak Frankfurt mellett.

A rendőrség szerint 15 ezren vettek részt a demonstráción, míg a szervezők 25 ezer főre taksálják a tüntetők számát, akik között 18 ezer biciklista volt jelen.

A szombati tüntetésen egyébként elsősorban az utcai terepjárókra irányult a tüntetők haragja: a környezetvédők szerint ezek csupán súlyosan szennyező  státuszszimbólumok, amelyeknek semmi keresnivalójuk a városi közlekedésben.  Azzal kapcsolatban is nemtetszésüknek adtak hangot, hogy az IAA-n újonnan bemutatott, a gyártósorról frissen legördülő autók háromnegyede továbbra is gázolajjal és benzinnel működik.

A Greenpeaace arra is rámutatott, hogy az autós fesztiválon magát képviseltető nagy autógyártó cégk, mint a Volkswagen, a Daimler és a BMW együtt több szén-dioxid légkörbe bocsátásárt felelősek, mint egész Németország államként.

Az időzítés sem volt véletlen: Angela Merkel kormánya pénteken tárgyalt arról, hogy 2030-ig 65 százalékban támaszkodna a német gazdaság megújuló energiaforrásokból származó energiára.

Hogy mi lesz az ambiciózus klímatervből, az várhatóan szeptember 20-án (pénteken) derül majd ki, ekkor hozzák majd nyilvánosságra ugyanis az erre  vonatkozó költségvetési részleteket. A a globális klímavédelem szempontjából is kulcsfontosságú német klímatervet három nappal a New York-i nemzetközi klímakonferencia előtt fogják bemutatni.

(Deutsche Welle)