Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós szerint csak „hecckísérlet”, hogy tegnap szellemi fogyatékosozott, és nem kér elnézést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 16.30:

SMS-ben válaszolta meg a Népszava megkeresését Tarlós István, miután az újságírók telefonon sikertelenül próbálták tőle megtudakolni, miért sértegette az értelmi fogyatékkal élőket a Tordai Bencével folytatott vitája során.

Miután a telefont idő előtt letette, a főpolgármester később a következő, szöveges üzenetet küldte el a lap munkatársának:

„[…] erőltetett heccelési kísérlet. Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Ez olyan népszavás, olyan karácsonyos. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után szándékában áll-e a megbántottaktól elnézést kérni, azt válaszolta:

„Úgy látszik, ez Karácsonyék „vitastílusa”. Gondolom, a zuglói ügyek helyett…”

Korábban írtuk: 

„Elég furcsa világot élünk – a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük.”

-így reagált Tarlós István főpolgármester tegnap arra, hogy egy hivatalos programja előtt Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője megkérdezte őt, miért nem akar vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)  tegnap közleményben reagált a tarlósi fordulatra, hangsúlyozva,

” az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó.”

Rövid, Facebookon közzétettt reakciójukban ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, minden politikustól, politikai szereplőtől elvárható lenne, hogy normálisan érvelve vitázzanak, sértegetés helyett. Azt is megpróbálják a főpolgármester értésére adni, hogy jelenleg több mint 50.000 ember él Magyarországon, akiket a tegnapi kirohanásával vérig sértett:

„A „szellemi fogyatékos” kifejezés, amely a közbeszédben általában az értelmi fogyatékossággal élő emberekre vonatkozik, téves, hiszen egy ember szelleme, vagy másképpen fogalmazva: lelke nem lehet fogyatékos. […] Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív.”

– szögezték le.