Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogi képviseletet ajánl a vegyipari szakszervezet a kamubéremelést kapó egészségügyi dolgozóknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közleményt adott ki a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) arról, hogy jogi képviselet ajánl azoknak z egészségügyi dolgozóknak, akik  számára egyetlen plusz forintot sem hozott a kormányzat által rendszeresen hangoztatott egészségügyi béremelés.

Nincs valós érdekvédelem az egészségügyben – hangsúlyozta a kormánnyal
kötött egyezség kapcsán Székely Tamás VDSZ-elnök, szerinte Cser Ágnes mint
szakszervezeti vezető nem először árulta el az egészségügyi dolgozókat.

A VDSZ arra emlékeztet: korábban az egri Markhot Ferenc kórházban hasonló helyzetbe került 697 szakszervezeti tagon keresztül tudott segíteni a munkavállalókon a Székely Tamás által vezetett szakszervezet.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő vezette le pénteken a 444.hu-n, hogy az egészségügyi dolgozók érdekvédelméért felelős vezetők – Cser Ágnes, EDDSZ elnök, Éger István MOK elnök és Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének a vezetője – által kialkudott nyolc százalékos béremelés sokaknak nem is jelent valódi béremelést. (Arról pedig a Mércén is írtunk korábban, hogy még a számokkal való trükközés nélkül sem túl acélos az a bizonyos 8 százaléknyi plusz.)

A Kunetz számára elküldött, közalkalmazotti kinevezés módosításáról szóló dokumentum szerint a 2019. július elsejétől érvényes, az ez évi garantált bérminimum 195 ezer forintos összegével számolva elvben valóban bruttó 15 600 forint havi többletet jelentene.

Csakhogy ezt az összeget sem kapták meg sok helyen, ugyanis a béremelést az egyéb címen folyósított pótlék rovására hajtották végre, így a dolgozó ma is pontosan annyit keres, mint a béremelés előtt.

Kunetz azt is hozzátette: ez törvénytelen,ugyanis az idevonatkozó jogszabály így fogalmaz: „bértáblák változása miatti alapbér (garantált illetmény) növekedés a foglalkoztatottat a munkáltató egyoldalú döntése alapján az alapbérén (garantált illetményén) felül megillető juttatás – különösen illetménykiegészítés – terhére, annak visszavonásával vagy csökkentésével nem biztosítható.”

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán