Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tréfából vásárolt szavazatokat a vásárhelyi képviselőjelölt, elmarasztalták érte

Ez a cikk több mint 4 éves.

Daru Árpád, egy (a Fidesszel közös listán induló) hódmezővásárhelyi képviselőjelölt nemrég azzal került be a hírekbe, hogy kamuprofilokkal hekkelt meg szándékosan egy facebookos szavazást, ahol közte és az ő körzetében induló  ellenzéki képviselőjelölt, Dr. Mester János között kellett dönteniük a szavazóknak.

Daru arról írt Facebook-oldalán, egy barátjával szándékosan vásárolt orosz, angol, ázsiai, amerikai szavazatokat kamuprofilokon keresztül, hogy ráébressze az embereket, milyen könnyen befolyásolható a véleményük a virtuális térben.

A képviselőjelölt leszögezte, hogy:

  • ez az ő magánakciója volt, nincs köze hozzá a Fidesznek
  • mivel a szavazást a Márki-Zay Péter támogatói köre által szerkesztett oldal (Vásárhelyiek a változásért) írta ki, amelyet zömmel az ő helyi és országos támogatói köre olvas, egy jó tréfának szánta, hogy kamuprofilokkal megfordítja a szavazást, de „szeretett volna arra is rámutatni az akcióval, hogy az oldal szavazgatásai mennyire tükrözik a vásárhelyiek véleményét, és milyen könnyű azt befolyásolni.”
  • az oldal által feltett szavazásokon általában amúgy sem Vásárhelyen élők szavaznak, hanem olyan máshol élő emberek, akik olvastak a vásárhelyi helyzetről. „Arra akartam rámutatni, hogy nekik, kb. ugyanannyi joguk van beleszólni Hódmezővásárhely városi ügyeibe, mint az orosz, vagy indonéz szavazóknak, akik rám voksoltak” – írja.

A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) viszont kevésbé értékelte a „tréfát”, ugyanis mint kiderült, a TASZ kifogása nyomán elmarasztalták a képviselőjelöltet. A TASZ érvelése szerint „a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét”.

A kifogást az elsőfokon eljáró helyi választási bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, mivel az magánszemélyek közötti kommunikáció, és a szavazást is magánszemélyek hozták létre. A TASZ azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, a bizottság pedig helyt adott a kifogásnak.

Elfogadták azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. A döntés nagyon fontos megállapításokat tartalmaz: a közösségi oldalak közvélemény-befolyásoló ereje kiemelkedő.

A bizottság szerint egy Facebookon indított, nagyobb szavazói csoportot érintő szavazás eredménye az egyik vagy másik jelölt népszerűségére vonatkozóan üzenetet hordoz magában. Amennyiben pedig ez az üzenet szándékosan eltorzítva jelenik meg, nem a valóságot és a tényeket tükrözi, ugyanígy eltorzíthatja a választói akaratot is – áll a határozatban,

amely szerint nem tolerálható az a magatartás sem, hogy „valaki szándékosan, népszerűséget mérő szavazatok megvásárlásával vagy a népszerűséget mérő eredmények meghekkelésével beleavatkozik a választói akarat kialakításába.”

„A TVB megállapításaival teljes egészében egyetértünk: látható, hogy a bizottság foglalkozott a konkrét ügyön túlmutató, elvi kérdésekkel is, ezért különösen értékes a határozat. A mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. A TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással.”

– mondta Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza.

A bizottság a jogsérelem megállapítása mellett eltiltotta a kormánypárti jelöltet a további jogsértésektől.