Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Heti két mázsa ételt mentenek meg – most bulit szervez a Food Not Bombs

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szeptember 13-15. között a budapesti Auróra ad helyet a Food Not Bombs (Ételt, ne bombákat – FNB) budapesti csapata által szervezett adománygyűjtő bulinak. Az esemény lényege, hogy elég adományt tudjanak összegyűjteni ahhoz, hogy továbbra is működhessen a hajléktalan embereknek, illetve rászorulóknak ételt kiszállító programjuk.

A kezdeményezésnek az a lényege, hogy piacokon, vagy egyéb élelmiszerláncoknál kidobásra ítélt, de amúgy teljesen ehető alapanyagokat önkéntesek összegyűjtenek, és abból egészséges, tápláló ételeket főznek olyanoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a rendszeres meleg ételt.

Először 1980-ban, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben kezdtek el helyi atomfegyverkezés-ellenes aktivisták újrahasznosítani, és rászorulóknak osztani kidobásra ítélt ételt. A kezdeményezés hamar nemzetközi méretűvé vált, és ma már a világ számos országában megtalálhatók az egymáshoz amúgy csak lazán kapcsolódó FNB-szervezetek.

Budapesten a kétezres évek elejétől fogva voltak kísérletek hasonló akciók rendszeresítésére, a mostani FNB Budapest tagjai körül-belül 2012-2013 óta aktívak. Elmondásuk szerint ekkortájt sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük piaci árusokkal, élelmiszer-kereskedőkkel, így biztosított lett az alapanyag-ellátás, nem kellett többé „beosonniuk” az élelmiszerért.

A pénzt igyekszünk kerülni, amennyire csak lehet, de minimális beruházásokra rákényszerülünk időnként (gázzsámolyt, üstöt vettünk nemrég, az nagyobb kiadás volt), ezért az adománygyűjtés

-meséli Tiliczki Jonatán, a csoport önkéntese.

Mindeközben hetente (!) két mázsa kidobásra ítélt, amúgy hibátlan élelmiszert mentünk meg. És ez csak két piac!

– teszi hozzá Dadányi Dávid, aki szintén nagyon régóta tagja a budapesti csapatnak.

Dadányi Dávid (B) és Tiliczki Jonatán Kép: Mérce

A velük egyre barátságosabb őstermelőktől, árusoktól szerzett zöldségeket és gyümölcsöket a budapesti Aurórában főzik meg vasárnaponta, és – általában biciklivel – ki is szállítják az elkészült ételt szállókra, aluljárókba vagy bárhova, ahol rászorulókat találnak (akár tüntetéseken). Húst nem főznek, a kezdeményezés maga tudatosan vegetariánus/vegán jellegű.

Nem tudatos ideológia mentén szerveződünk, pártpolitikától pedig teljesen mentesek vagyunk. De közösségi, civil politizálástól nem! Az ételmentés, meg amikor bringával ételt viszel ki az utcára, hajléktalan embereknek, az alapvetően egy politikai tett.

mondja Dávid, amit Jonatán ki is egészít:

Így lehet, hogy például a Lakásmeneteken, az Utcajogásznál szoktunk mindig osztani ételt, de a téli rabszolgatörvény-ellenes tüntetésekre is vittünk forró teát, kávét.

A csoport torinói székhelyű olasz testvérszervezetével, illetve annak egy tagjával a budapesti csoport beszélgetett tavaly, és végül a Tett  közölte is az interjút.

Amikor arról kérdezzük, hogy mi motiválja, Dávid elgondolkodik, majd azt mondja:

„Csak magunkra számíthatunk. Maradj aktív, találd meg azt a problémát, ami érdekel, szervezz magad köré egy csapatot. Minél több működő, önszerveződő kisközösségre van szükség, mert így tudunk változást elérni.”

Az FNB mindig szívesen vár nem romlandó, húst nem tartalmazó élelmiszer-adományokat, fűszereket, illetve önkéntesként is lehet hozzájuk csatlakozni.