Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest mellett több magyar nagyvárosban is lesz klímasztrájk szeptemberben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fridays for Future Magyarország 29. hete tart klímatüntetéseket a Kossuth téren, hogy felhívja a társadalom és legfőképp a döntéshozóink figyelmét: a klímaválság nem a jövő problémája, most kell cselekednünk, méghozzá sürgősen.

A fiatalok egy része – a mozgalom létrehozójához, a 16 éves svéd középiskolás Greta Thunberghez hasonlóan – iskola helyett megy el péntekenként tüntetni, amivel egy elég jogos kérdést feszegetnek:

Minek tanuljanak egy olyan jövőért, ami el sem fog érkezni, hogy ha így folytatjuk?

A péntekenként megtartott klímatüntetések kezdetben Budapestre korlátozódtak, ezért a szervezők nemrég összeállítottak egy tüntetési kisokost, amelyben a tüntetés legfőbb céljaitól kezdve a rendőrségi bejelentésen át minden fontos tudnivalót leírnak, hogy országszerte megkezdődhessenek a megmozdulások mindannyiunk jövőjéért.

A mozgalomról:

Körülbelül egy évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését.

A lány azóta is minden pénteken  tüntet, mondott már beszédet többek közt Brüsszelben, az ENSZ katowicei klímakonferenciáján, a davosi Világgazdasági Fórumon (ahova vonattal ment, mert nem akart repülőre szállni, mivel az szörnyen környezetszennyező) és az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága előtt is, legutóbb pedig versenyvitorlással szelte át az óceánt, hogy környezeti terhelés nélkül érkezzen meg az ENSZ augusztusban megrendezett New York-i klímacsúcsára.

Thunberget első klímatüntetése óta világszerte tízezrek követik péntekenként utcára vonulva, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. Így tettek a magyar szervezők is, akik abban bíznak, hogy hazánkban is egyre több fiatal és idősebb embert mozgatnak majd meg, hiszen mindannyiunk jövője a tét.

A mozgalom a szokásos pénteki klímatüntetések mellett az immáron harmadik alkalommal megrendezett globális klmíasztrájkhoz is csatlakozik. Az előző sztrájk május 24-én volt, amikoris a világ több száz országában, több mint ezer helyszínen – köztük Magyarországon is – vonultak utcára mindazok, akik egyre sürgetőbbnek érzik a klímaváltozás elleni harcot. A májusi sztrájkhoz hasonlóan Budapest mellett ezúttal is több vidéki város is részt vesz majd.

Performansszal tüntetnek a Fridays for Future és az Extinction Rebellion aktivistái a Kossuth téren a klímavédelemért 2019. május 17-én. Fotó: Mérce

A klímasztrájkot ezúttal világszerte egy globális klímahét előzi meg, melynek keretein belül neves kutatók, szakemberek előadásain, illetve beszélgetéseken vehetnek részt azok, akik szeretnének elmélyedni a klímaváltozás témakörében. A hét záróeseménye a sztrájk, ami Magyarországon Budapesten, Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szegeden és Nyíregyházán is szeptember 27-én, délelőtt 10 órakor kezdődik.

„Mutassuk meg, hogy mi, magyarok is megértettük a helyzet súlyosságát, és készek vagyunk tenni ellene! Legyünk szeptember 27-én minden eddiginél többen, legalább négyezren! Ehhez a ti segítségetekre is szükség van, kérjük, osszátok meg az eseményt, terjesszétek a hírét és gyertek el minél többen!

A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élük, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van!”

– üzeni a mozgalom mindenkinek.

A szervezői kisokos mellett a szervezők még egy szülői kikérőt is összeállítottak, ami hasznos lehet azoknak a diákoknak, akik a jövőjükért sztrájkolnának szeptember 27-én iskola helyett.

„Greta is egyedül kezdte, és mára milliók követik világszerte. Nem vagytok egyedül akkor sem, ha csak néhányan mentek ki tüntetni: a világon százezrek teszik ugyanezt.”

– írják.

Aki nem szeretne a 27-ei globális sztrájkig várni, és már előbb cselekedne, a harmincadik budapesti klímatüntetésen, szeptember 13-án megteheti a Kossuth téren.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs