Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte hihetetlen, de legalább egy fideszes-ellenzéki jelölti vitára biztosan sor kerül a választásig

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kitűzték az időpontját annak a kuriózumnak számító polgármesterjelölti vitának, amelyen a mai trendektől eltérően a kormánypárt is képviselteti magát:

Komló két polgármester-aspiránsa, Polics József jelenlegi, fideszes polgármester és kihívója, a Komló Összeköt Egyesület színeiben induló Ferenczy Tamás fog megmérkőzni szeptember 26-án.

A vitát a 7300.hu nevű, helyi fókuszú online lap szervezte le és fogja moderálni, Polics József pedig párttársaitól eltérő módon elfogadta a meghívást.

Azt talán nem kell ragozni, hogy ez némiképp meglepő lépés a hivatalban lévő polgármestertől, miután a fideszes jelöltek az elmúlt évekhez hasonlóan országszerte sorra adnak nemleges válaszokat a hasonló vitafelhívásokra – tartva magukat az orbáni direktívához, aki a tavalyi országgyűlési választások előtt üzente meg, hogy a „viták ideje lejárt”.

Arról, hogy miért számít a politikai verseny ellehetetlenítésének a vita intézményének lebontása, itt írtunk bővebben.

A teljesség igénye nélkül: az elmúlt hetekben szintén baranyai Szentlőrincen, illetve a vasi megyeszékhelyen, Szombathelyen adott nemleges választ a helyi fideszes polgármesterjelölt nemleges választ a felkérésekre. A legnagyobb érdeklődéssel kísért főpolgármester-választás esetében sincs sok oka bizakodásra a választóknak, miután Tarlós István ugyan még hagyja lógni a levegőben a vita kérdést, túl sok hajlandóságot nem mutatott rá júniusban.

Ugyancsak sokatmondó volt az a kameránk előtt zajló szóváltás szerdán, amely során a standoló Sára Botond fideszes józsefvárosi polgármester fejtette ki véleményét a jelölti viták értelméről a kampánysétájuk során éppen arra járó Pikó András ellenzéki jelöltnek, és Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek: szerinte „nincs miről vitázni”.”Én képviselek valamit, tudom, mit akarok, feltételezem Ön is, és majd eldöntik a választók” – mondta Pikó Andrásnak címezve az országgyűlésbe távozó Kocsis Mátét tavaly a józsefvárosi polgármesteri székben felváltó Sára.

Az, hogy végül sikerült nyélbe ütni a komlói vitát, talán nem független attól sem, hogy a várakozások szerint szoros eredményre lehet számítani az október 13-ai önkormányzati választáson: az ugyancsak regionális közélettel foglalkozó Szabad Pécs szerint Ferenczy erős jelölt, Komló egyik legismertebb, és kifejezetten kedvelt embere, ráadásul az ellenzéki pártok is összezártak mögötte.

A vita 17 órakor fog kezdődni szeptember 26-án a komlói Német Klubban, azon a két delegált vesz részt. A jelöltek előzetesen, valamint a helyszínen kapnak kérdéseket, illetve a résztvevők is kérdezhetnek majd. A belépés ingyenes, a vitát élőben közvetíti a 7300.hu a Facebookon. A rendezvény költségeit a tavasszal kapott olvasói adományokból állja a lap.

Az olyan független helyi médiumok jelentőségéről, mint a 7300, itt írtunk hosszabban.

(7300.hu, via Pécsi Stop)