Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sajtóból tudta meg a pedagógusszakszervezet, hogy jövőre vezetik be az új alaptantervet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csak a sajtóból értesült arról, hogy elkészült és a következő tanévben bevezetik a Nemzeti alaptantervet és a kerettantervet (Nat), ezért egyeztetést és a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal összehívását sürgeti – erről kedden adott ki közleményt a pedagógusszakszervezet. 

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tárcavezetője vasárnap a sárvári Nádasdy Tamás általános  bejelentette, hogy elkészült, és a következő tanévben bevezetik „a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó nemzeti alaptantervet és kerettantervet”.  A sárvári eseményről a Mércén is beszámoltunk, bár némileg más hangsúllyal: ez volt ugyanis az a nemzeti tanévnyitó, amelyre nem engedték be a másik pedagógus-szakszervezetet, a PDSZ-t.

A Nat korábbi változatának társadalmi egyeztetése megszakadt, a most bejelentett verzió társadalmi egyeztetéséről pedig „egyáltalán nincs információ” a PSZ szerint, ezért kezdeményezi köznevelési kerekasztal ülésének haladéktalan összehívását a szakszervezet. Erről a PSZ levélben is tájékoztatta Kásler Miklós minisztert.

A Nat érdekessége, az elkészítéséhez felkérték Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténészt, aki Kertész Imrét nem tartja magyarnak, Esterházy Pétert pedig nem tanítaná, ugyanis ő kultúraromboló. Hogyan megfelelő vagyoni helyzet mellett hogyan lehet kibúvót keresni a Nat alól, arról itt írtunk bővebben.

Ugyancsak meglepetésként érte Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár hétfő esti, az Inforádió Aréna című műsorában tett nyilatkozta a PSZ-t: Maruzsa szerint az új Nemzeti alaptantervnek valójában még csak egy újabb munkaverziója készült el, amely nem érett a szakmai egyeztetésre. A szakszervezet szerint ez is indok arra, hogy mielőbb ülést tartson a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal.

A PSZ a Szakképzési Innovációs Tanács(SZIT) ülésének haladéktalan összehívását is kezdeményezte Palkovics Lászlónál, az Innovációs és technológiai Minisztériumot vezető miniszternél. A szakszervezet az elmúlt egy évben többször megfogalmazta aggályait a szakképzés ismételt átalakítása miatt, továbbá azért, mert a szakképzést kiszakítanák a köznevelés rendszeréből. Most pedig sürgeti a konkrét intézkedéseket tartalmazó cselekvési terv megvitatását a társadalmi partnerekkel.

Ha szeptember 20-ig nem hívják össze a SZIT ülését, a PSZ megfontolja, hogy kilép a tanácsból.

A köznevelési kerekasztal intézményéhez hozzátartozik egyébként, hogy korábban sokan azzal kritizálták a szervezetet, hogy csak látszategyeztetésekre szolgál, nem szabályozták a működését, így ajánlásaik elfogadása sem volt kötelező a döntéshozóknak.

A PSZ 2018 decemberében egy másik érdekegyeztető fórumon, Köznevelési Érdekegyeztető Tanácson vett részt és konzultált a kormány képviselőivel- ugyanerre a fórumra a másik pedagógusszaksszervezetet, a PDSZ-t meg sem hívták, ezzel kapcsolatban a PDSZ nyílt levélben fejezte ki elégedetlenségét.

Kiemelt kép: MTI/Varga György