Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijött a rendőrségről, a TV2 már kereste is a Donáth Lászlót feljelentő nőt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A HVG.hu-nak sikerült interjút készíteni a Donáth László volt MSZP-s képviselő, jelenleg evangélikus lelkészt feljelentő nővel, a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház korábbi alkalmazottjával, aki takarítóként dolgozott az otthonban. A lap által kiderített részletek szerint L. M. eredetileg nem – az állítása szerint már évek óta visszatérően zajló – szexuális molesztálás, hanem egy konkrét, testi bántalmazás miatt tett feljelentést, amelynek részleteiről szerinte nem tőle szerzett tudomást a kormányközeli sajtó.

Elmondása szerint az otthon alkalmazottjának egyáltalán nem állt szándékában ezzel az üggyel a médiához fordulni, a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket úgy, hogy az élettársa nyilatkozott végül helyette. A férfi kezdeményezésére a kormányoldali csatorna állítólag pénzt is ígért Donáthot lejárató információkért, amit végül nem fizettek ki, kihasználva a pár médiajogban és -gyakorlatban való járatlanságát.

A lapnak adott interjúban az asszony ugyanakkor fenntartotta azt az állítását, miszerint Donáth László nyár elején egy kisebb hiba miatt bántalmazta, két kézzel fojtogatta, ezért fordult még júniusban a rendőrséghez – a HVG.hu a bántalmazás nyomait rögzítő orvosi látleletbe is betekintést nyert. A korábbi alkalmazott a hatóságnak beszámolt arról is, hogy a lelkész korábban sem bánt vele megfelelően, szexuálisan zaklatta és ajánlatot tett neki. L. M. azt is állítja, hogy Donáth nemcsak őt, hanem a szeretetotthon más munkavállalóit is molesztálta.

Az asszonyt meglepetésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság(BRFK), visszarendelte a feljelentés megtétele után, és négy órán át vették fel a vallomását, a zaklatás legkisebb részleteiről is kikérdezve.

Az nő szerint röviddel a vallomásának rögzítése után a TV2 riportere a szeretetotthonban már név szerint őt kereste.

A tévécsatorna riporterével végül L.M. élettársa tárgyalt személyesen, aki később a csatornának interjút is adott. A férfi kérdésére a riporter arra hivatkozott, hogy rendőrségi forrásból származnak az értesülései az ügy részleteiről, de többet nem árult el. A Tények végül augusztus 5-én vezető hírként hozta az otthonban történt zaklatás sztoriját, egy otthonban élő beteg – arccal nem látható – rokonára hivatkozva. Az ügy ezt követően vezető anyag lett a kormánypárti médiában.

A nő szerint ugyanakkor a riport egyértelműen az ő feljelentésének részleteire épült.

L. M. azt is megdöbbentőnek tartja, hogy egy kormányoldali bulvárlap, a Ripost úgy vitte tovább az ő feljelentéséből indult ügyet, hogy a lelkész lányát is molesztálással gyanúsították meg.

A Donáth Anna-ügy már viszont a nő elmondása szerint teljes nonszensz: Egy meg nem nevezett diáklányra hivatkozva arról írtak, hogy a Momentum EP-képviselője ugyanebben az otthonban szexuálisan zaklatott egy diáklányt, aki ott takarított. L. M. szerint ez eleve kizárt, ugyanis a szeretetházban önkénteskedő diákok ilyen munkát nem is végeznek, mert a foglalkoztatóknak és az ápolóknak segítenek be, például kiviszik az idős ápoltakat sétálni.

A HVG.hu kérdésére adott válaszában a BRFK tagadta, hogy tőlük kerültek volna az eljárás részletei, illetve a feljelentő adatai a TV2-höz. Mint írták, a csatorna kereste meg a rendőrséget, és mivel büntetőeljárás van folyamatban, erre a BRFK a törvényi előírásoknak megfelelően válaszolt. Arra, nem tudtak válaszolni, hogy a TV2 honnan rendelkezett névre szóló információval.

A TV2 nem reagált a HVG kérdéseire.

L.M. jelenleg munkanélküli, közös megegyezéssel távozott az otthon kötelékéből az eset után. A rendőrségi feljelentés mellett a szeretetotthon intézményvezetőjének is írt panaszt a bántalmazásról és a korábbi zaklatásokról, amelyet azonban azzal ütöttek el, hogy „bár a leírt esemény a munkahelyén történt, az nem munkaügyi jellegű”. Ráadásul a munkáltatói válaszban végül arra szólították fel L. M.-et, hogy „felépülése után mihamarabb vegye fel a munkát”, ugyanis az incidens után a takarító azonnal betegszabadságra ment, mert állítása szerint félt a lelkésztől.

(HVG.hu)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.