Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy-Britannia újra eltolhatja a brexit dátumát, előrehozott választás is jöhet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több párthoz tartozó maradáspárti képviselők csoportja holnap benyújt egy javaslatot a brit parlament elé, amely arra szólítaná fel a kormányt, tárgyaljon a brexit kitolásáról. Bár egész nap arról volt szó, hogy előrehozott választásokat fog Boris Johnson kérni, végül  magyar idő szerint 7 órakor megtartott beszédében ezt nem jelentette be.

Október 31-e a brexit jelenlegi dátuma, de egyelőre semmilyen terv nem körvonalazódik, miként oldják meg a felek nézetkülönbségeiket, és kerülnek el egy megállapodás nélküli brexitet. Most még inkább fokozódni látszik a brit politikai káosz, ugyanis Boris Johnson egy Downing Street 10-ben tartott kerti partin több forrás szerint is bejelentette konzervatív képviselőtársainak,

amennyiben kedden úgy dönt a parlament, hogy arra kötelezi a kormányt, kezden tárgyalásba az EU-val a brexit határidejének továbi kitolására, előrehozott választás kiírását kezdeményezné, még a kilépés dátuma előtt, október 14-re.

Az előrehozott választás lehetősége már így is hetek óta a levegőben lóg, hiszen az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is előrehozott választást akart, hogy így akadályozza meg a no deal-t, azaz a megállapodás nélküli brexitet. A Munkáspárt ugyanakkor megosztott a kérdésben, mert nem világos, hogy egy előrehozott választás garantálná-e a megállapodás nélküli brexit elkerülését.

Az egy fős konzervatív kormánytöbbséggel bíró miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány és egy előrehozott választás támogatóinak száma a múlt héten is megnőtt, amikor Boris Johnson arra kérte a királynőt, hogy október második hetéig szüntesse be a parlament munkáját. Ezt az ellenzék puccsként értékelte, a hétvégén nagyobb tüntetéseket is tartottak a döntés ellen.

A konzervatív képviselők brexit-ellenes szárnya és az ellenzéki képviselők kedden arra készülnek, hogy elfogadjanak egy törvényt, amely újra halasztást kér a brexit időpontjára. Johnson abban az esetben kérne sajtóhírek szerint előrehozott választást, ha ennek a törvénynek sikerül többséget szerezni, azaz az ellene szervezkedő parlamenti képviselők nyernének. De Johnson azt is elmondta beszédében, nem hajlandó a halasztást kérni, figyelmen kívül fogja hagyni a kérést. A kommentárok szerint ezért akar választást kérni abban az esetben, ha mégis a halasztás-párti képviselők kerülnek felül az alsóházban.

Ahhoz azonban, hogy új választást írjon ki a parlament, a képviselők kétharmadának támogatására van szükség. Ha ez nem jön össze, Johnsonnak újra Theresa May és az EU közötti már megköttetett megállapodást kéne elővennie, amely újratárgyalására az EU nem hajlandó.

Ha kiírják az előrehozott választást, akkor a miniszterelnök a konzervatív jelöltek közül eltávolíthatja a maradás-pártiakat, és esetleges győzelme után már megszavazhatja a parlament a megállapodás nélküli brexit lehetőségét.

Mint arról korábban írtunk, magának a parlament felfüggesztésének is már az előrehozott választás lehetett a célja Boris Johnson részéről. A brit miniszterelnök célja ugyanis az lehet, hogy a brexit témáját használja saját hatalma megerősítésére, egy olyan kampányban, ahol ő maga vezetheti a brexit-párti tábort, és saját magát a nép döntésének képviselőjeként láttathatja a sokpárti „brexit-ellenes elittel” szemben. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Boris Johnson / Facebook