Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnson felfüggesztetné a parlamentet, hogy a képviselők ne blokkolhassák a megállapodás nélküli brexitet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A BBC brit kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Boris Johnson a héten azt fogja kérni II. Erzsébet királynőtől, hogy szeptember közepétől október közepéig, nagyjából öt hétre függessze fel a brit törvényhozást. Ez azt jelenti, hogy a képviselőknek nem lenne alkalmuk arra, hogy olyan határozatokat fogadjanak el, amellyel megakadályoznák, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból október 31-én.

Frissítés (12:20) – Boris Johnson megerősítette, valóban indítványozta a királynőnél a parlament felfüggesztését

Az alsóházi képviselőknek küldött levelében a brit kormányfő megerősítette a BBC hírét. A felfüggesztési kérelmet azzal indokolta, hogy új miniszterelnökként szeretne ambiciózus új törvényhozási csomagot előterjeszteni az egészségügyi, a közbiztonság és más fontos ügyek kapcsán, ezért új parlamenti ülésszak indítására van szükség. Elmondta, szeptember közepétől október 14-ig zárnák be a parlamentet, október 14-én pedig sor kerülhetne a Királynő Beszédére (Queen’s Speech), vagyis a kormányzat új ülésszakra tervezett törvényhozási agendájának bemutatására. Johnson tagadta, hogy azért függesztené fel a parlamentet, hogy a képviselőknek ne legyen beleszólásuk a brexit további menetébe.

Johnson képviselőknek írt levele teljes egészében itt olvasható el:

Dear Colleague Letter 28.8.19 by The Guardian on Scribd

Korábban írtuk:

A parlament ilyen felfüggesztése már hetek óta a levegőben lóg, John Bercow, a brit alsóház elnöke már korábban jelezte, hogy számára elfogadhatatlan, hogy a választott képviselőknek ne legyen beleszólásuk a brexit-folyamat alakításába, és ígéretet tett, hogy „utolsó leheletéig” harcolni fog a parlament felfüggesztése ellen.

A brit ellenzéki pártok, Jeremy Corbyn munkáspárti vezér bábáskodása alatt épp a tegnap állapodtak meg arról, hogy a parlament kezébe venné az irányítást, és megakadályozná, hogy Nagy-Britannia október 31-én megállapodás nélkül lépjen ki az Unióból. Bár a kormány kiszivárgott belső jelentései is figyelmeztetnek, hogy egy megállapodás nélküli kilépés katasztrofális következményekkel járna, Boris Johnson ragaszkodik hozzá, hogy deal nélkül is kilépne.

Jeremy Corbyn korábban azt javasolta, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktassa meg az ellenzék BoJót, hogy utána egy ügyvezető kormány kitolhassa a kilépés határidejét és előrehozott választásokat írhasson ki. Ez nem nyerte el az összes ellenzéki párt tetszését (a zöldek és a liberális demokraták ellenezték, a skót és walesi nacionalisták támogatták), így végül abban maradtak, hogy a tavaszihoz hasonlóan, a képviselők kivennék a parlamenti napirendet a kormány kezéből, és maguk akadályoznák meg a no-deal Brexitet.

Ha viszont október közepéig tényleg felfüggesztésre kerül a parlament akkor sem erre, sem egy bizalmatlansági indítványra nem marad idejük,

maximum annyira, hogy elfogadjanak egy esetleges új megállapodást, amelyet Boris Johnson akar tető alá hozni az október 17-18-ra időzített EU-csúcson. Ennek persze igen kevés a valószínűsége, hiszen az EU összes befolyásos vezetője visszautasította eddig a brit kormányfő próbálkozásait a Theresa May által nyélbe ütött megállapodás újratárgyalására.

Maynek háromszor nem sikerült parlamenti többséget szereznie a megállapodás elfogadásához, a parlament azonban többséggel megszavazta azt a kétpárti határozati javaslatot, amely elutasítja a no-deal Brexit lehetőségét. Per pillanat tehát ez az egyetlen álláspont, aminek többsége van a brit alsóházban, ez magyarázza, miért is akarja azt felfüggesztetni Johnson.

A BBC hírének megjelenése után az ellenzéki képviselők, illetve a no-deal brexitet ellenző konzervatívok is egyhangúan ítélték el Johnson terveit, és ígéretet tettek arra, hogy közösen akadályozzák meg a parlament felfüggesztését. Yvette Cooper munkáspárti képviselő, akinek a nevéhez kötődik a korábbi megállapodás nélküli kilépés elleni határozat, példátlan hatalomkoncentrációs kísérletnek nevezte a kormányfő terveit.

Frissítés (12:30) – Továbbra is érkeznek a felháborodott nyilatkozatok mind az ellenzéki pártok, mint a Konzervatív Párt mérsékelt szárnyának képviselőitől. Phillip Hammond, Johnson elődjének, Theresa Maynek a pénzügyminisztere „mélységesen antidemokratikusnak” nevezte a felfüggesztés gondolatát.

Hammondhoz hasonlóan John Bercow házelnök is „alkotmányos gyalázatnak” nevezte Boris Johnson lépését.

Címlapkép: Boris Johnson / Facebook