Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén se lesz elegendő bölcsődei férőhely, és ez egy pár évig így is marad

Ez a cikk több mint 4 éves.

Úgy néz ki, idén is férőhelyhiánnyal kell küzdeniük a bölcsődei elhelyezésre pályázóknak (és szüleiknek), miután – habár az állam támogatja az új helyek létesítését és a már meglévők felújítását – a most kiosztott támogatásokból csak másfél-két év múlva lesznek férőhelyek – írja a Pénzcentrum.

A bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos, Kovácsné Bárány Ildikó az Inforádiónak elmondta, a 2,5 milliárdos keretösszegű bölcsődei helybővítést támogató programra csak Pest megyéből jelentkezhetnek intézmények, de Budapesten is lehet támogatásokat igényelni.

Habár idén a férőhelyek száma országosan átlépte az ötvenezret, a kormány tervei szerint 2022-ig hetvenezerre kell növelni számukat, hogy minden kisgyereket el lehessen helyezni az intézményekben, amennyiben azt szüleik igénylik – azonban jelenleg nem látszik, hogy hogyan fogja a rendszer elérni ezt a kapacitást.

Pest megyében és Budapesten különösen súlyos a helyzet: Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének az elnöke elmondta,

nem ritkán már a várandós anyák feliratkoznak a várólistákra, hogy sorra kerülhessenek mire a gyerek bölcsődés korba lép.

A szakszervezeti vezető munkaerőhiányra is panaszkodott, a miniszteri biztos szerint azonban ez a probléma nem létezik, állítása szerint az álláshelyek 97,5 százaléka betöltött, miközben folyamatosan nő a szakirányú képzéseken végzők száma az elmúlt években, így biztosított a munkaerő-utánpótlás. Magyarán elképzelhető hogy az állam és a szakszervezet véleménye különbözik azzal kapcsolatban, hány dolgozóra van szükség adott feladat elvégzéséhez.

Miközben a kormány rendszeresen hangoztatja, mennyire fontosnak tartja a gyereknevelést, és ebben minden segítséget meg is ad a magyaroknak, az bölcsődei férőhelyek hiánya – nem meglepő módon – leginkább a kevésbé vagyonosakat sújtja.

Egy jobb anyagi helyzetű család megengedheti magának, hogy fizetős bölcsődébe írassa gyerekét – ahogy idősebbeknél a magánóvodák- és iskolák, gimnáziumok lehetősége áll fenn – vagy gyerekfelvigyázót fogadjon. Egy szegényebb család ezzel szemben komoly nehézségekkel szembesül, amennyiben nem tudja bölcsődébe íratni a gyereket, vagy a család, például segítségét igénybe venni, akkor az egyik szülő kiesik a munkából, akár évekre is, ezzel még további anyagi forrástól vágva el a családot.

A kormány egyébként már a nyáron bejelentette, hogy az idei költségvetésből 95 milliárd forintot szánnak bölcsődefejlesztésre, melyből 7.700 új helyet szeretnének létrehozni, ezúttal támogatva a kistelepülési intézmények fejlesztését is – ahogy tavaly írtunk róla, a szabályozás módosítása miatt ezeken a helyeken rengeteg férőhely szűnt meg.

via Pénzcentrum / VG / Origo / Index