Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP listán indítja a Baranyi Krisztina által kifogásolt, parkolási botrányba keveredett jelöltet Ferencvárosban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Baranyi Krisztina, az ellenzéki előválasztáson győztes ferencvárosi polgármesterjelölt arra kéri az MSZP-t, ne jelölje az ellenzéki kompenzációs lista második helyére Pál Tibort, mivel a szocialista képviselő szerinte nem felel meg az előválasztás előtt megkötött megállapodás kitételeinek – erről Baranyi Krisztina írt saját Facebook-oldalán szombaton.

Mint ismert, a ferencvárosi előválasztást sokáig tartó huzavona előzte meg: a helyi pártszervezetek olyan feltételekhez kötötték volna Baranyi indulását, amelyet a független jelölt sokáig nem fogadott el – ezek között is sokáig a legfontosabb tartalmi vita a kompenzációs lista körül zajlott.

Végül pedig kompromisszumos megoldás született: a megegyezésben kikötötték az egyéni körzetekben induló ellenzéki képviselőjelöltek személyeit, azonban kompenzációs listás, azaz a kvázi „vigaszágon” esetlegesen bejutó leendő képviselők névsorát nem hozták Baranyi tudomására. A kompenzációs listáról mindössze annyi szerepelt a megállapodásban, hogy

  • az előválasztás győztese lesz az ellenzéki kompenzációs lista vezetője,
  • a lista második helyére az MSZP állíthat jelöltet,
  • az ellenzéki összefogásban résztvevőknek nincs vétójoga a pártok jelöltjeivel szemben
  • a résztvevők semmilyen tisztségre nem jelölnek olyan személyt, „aki szavazatival korábban a Fidesz vagy a fideszes kerületvezetés politikai céljait, elfogadottságát vagy támogatottságát erősítette”

Néhány nappal ezelőtt egy Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével folytatott háttérbeszélgetés alapján számolt be arról az Azonnali, hogy végül felkerült az ellenzéki pártok kompenzációs listájára az a szocialista Pál Tibor, akinek a személye ellen korábban Baranyi Krisztina több alkalommal tiltakozott, miután azt gyanítja, együttműködött a NER-rel. Molnár az Azonnalinak ezzel kapcsolatban azt mondta, Pál Tiborról csak vélelmek vannak, nem konkrét bizonyítékok ellene, vagyis ismeretük szerint a politikus nem tett semmi olyat, ami miatt ne lehetne rajta a listán.

Mint Baranyi bejegyzésében írja, az MSZP által is aláírt megállapodásban szereplő utolsó kitétel elvileg biztosítaná, hogy a választáson az egyesített ellenzéki erők „kizárólag hiteles és minden gyanú felett álló” képviselőjelölteket indítanak, szerinte ez mégsem valósul meg maradéktalanul.

„Az MSZP nem talált ebből a szempontból megfelelő személyt a várhatóan képviselői mandátumot biztosító második listás helyre.”

– írja.

Az Azonnali kérdésére, hogy nem tartanak-e attól, hogy emiatt Baranyi Krisztina tiltakozni fog, Molnár azt mondta: nem, hiszen azzal, hogy részt vett az előválasztáson, elfogadta, hogy az ellenzéki pártok maguk döntsék el, kiket tesznek a kompenzációs listára. „A politika a kompromisszumokról szól, ezt Baranyi Krisztina is megtanulta, és nagyszerű polgármester lesz.”

Baranyi azt írja, az előválasztáson megszerzett választói felhatalmazás szerinte feljogosítaná arra, hogy Pál Tibor jelölése miatt újra nyissa az egyszer már lezárt megállapodást, ugyanakkor a választás előtt fontosabbnak tartja az ellenzék egységét, és tartja magát egyébként nehéz szívvel aláírt megegyezéshez.

Ugyanakkor arra kéri a szocialista vezetőket, hogy tartsák magukat a megállapodás vonatkozó pontjához, és ne jelöljenek képviselőnek olyan személyt, aki korábban szavazataival támogatta a fideszes kerületvezetés politikáját; fontolják meg a kerületi kompenzációs lista megváltoztatását, amire egyébként a választási törvény még lehetőséget biztosít.

Baranyi posztja végén arra is kitér: ha az MSZP nem tágít Pál jelölésétől, az ellenzéknek a 12 egyéni kerületből legalább 11-et be kellene zsebelnie ahhoz, hogy legalább ellenzéki oldalon ne üljön a parkolási botrány kapcsán gyanúba keveredett képviselő.

Címlapkép: Mérce fotó